X

Acord la ONU pentru menţinerea la acelaşi nivel a bugetului anual global al celor 15 operaţiuni de pace derulate în lume

Cele 193 de state membre ale ONU au ajuns la un acord în noaptea de luni spre marţi pentru a menţine la 6,5 miliarde de dolari bugetul anual global al celor 15 operaţiuni de pace derulate în lume, potrivit unor diplomaţi, relatează AFP, scrie agerpres.

Acest buget anual este valabil de la 1 iulie şi până la 30 iunie 2021.

Din cauza pandemiei de COVID-19, care determină costuri suplimentare, de exemplu pentru materiale medicale şi de protecţie, dar şi reduceri de cheltuieli (mai puţine călătorii, mai puţine rotaţii de personal), s-a decis să se menţină “flexibilitatea” în bugetele atribuite diferitelor misiuni de pace pentru a permite cea mai bună adaptare posibilă la coronavirus, a explicat pentru AFP un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Citește și : Liderii din UE se vor întâlni fizic la jumătatea lunii viitoare

Comparativ cu cererea de credite făcută de secretarul general în martie, organismul de control al cheltuielilor ONU a recomandat o reducere de 33 de milioane de dolari. Statele membre ale ONU au adăugat o diminuare de 44 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă o reducere totală de 77 de milioane de dolari faţă de ce îşi dorea Antonio Guterres, potrivit unor diplomaţi.

La începutul negocierilor, Rusia a cerut o reducere de circa 200 de milioane de dolari, însă în cele din urmă s-a raliat poziţiei Chinei, care nu cerea decât o diminuare de câteva zeci de milioane, au precizat aceleaşi surse.

Principali contributori, cu 25% din bugetul total, “americanii s-au arătat mai puţin duri decât în anii precedenţi de la început”, insistând pentru îmbunătăţirea criteriilor de performanţă cerute misiunilor de pace şi întărirea luptei împotriva abuzurilor, a spus un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Citește și : ŞOC în lumea tenisului mondial! Novak Djokovic este INFECTAT cu coronavirus

Cele mai importante operaţiuni de pace ale ONU sunt cele desfăşurate în Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo, Mali şi Republica Centrafricană. Ele se apropie sau depăşesc un miliard de dolari pe an.

Bugetul operaţiunilor de pace este separat de bugetul de funcţionare al ONU (3,07 miliarde de dolari), care se întinde din ianuarie până în decembrie.

Tags: Antonio Guterresbugetcovid-19MaliONURepublica Democrată CongorusiaSudanul de sud
Categorii: Știrile zilei