Acord pentru formarea unui guvern minoritar de centru-stânga în Norvegia

Publicat:

Laburiştii şi centriştii, învingători în alegerile legislative de pe 13 septembrie din Norvegia, au convenit luni să formeze împreună un nou guvern minoritar, ale cărui politică şi componenţă vor fi prezentate săptămâna viitoare, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Suntem gata să formăm un guvern joi”, a anunţat liderul laburist şi probabil viitorul premier, Jonas Gahr Store, la finalul mai multor zile de negocieri cu Partidul de Centru, care apără în principal interesele lumii rurale.


Citește și : Centrul Carter ar putea trimite o misiune electorală în Venezuela

Platforma politică care va ghida activitatea noii echipe va fi prezentată miercuri, a declarat el, alături de aliatul său Trygve Slagsvold Vedum.

Împreună cu Stânga socialistă, cele două partide au obţinut o majoritate absolută în legislativele de la 13 septembrie, punând capăt unei perioade de opt ani de dominaţie a dreptei conduse de conservatoarea Erna Solberg.

Citește și : Jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov au câştigat premiul Nobel pentru Pace

Însă consultările preliminare între cele trei formaţiuni au scos la iveală divergenţe profunde, în special în chestiunea activităţilor petroliere într-un moment de urgenţă climatică şi asupra taxării celor bogaţi, iar Stânga socialistă s-a retras în cele din urmă de la negocieri.

Noua coaliţie bipartită nu va dispune decât de 76 de locuri dintre cele 185 din Parlament şi va trebui să negocieze fiecare dosar cu alte partide pentru a putea trece legile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.