Acord UE-Mercosur: Încă există ‘bariere’, potrivit Argentinei şi Braziliei

Publicat:

Argentina şi Brazilia au lansat luni un apel Uniunii Europene la “ridicarea” “barierelor” care afectează competitivitatea produselor lor în cadrul acordului UE-Mercosur din 2019, încă neratificat, relatează AFP, conform agerpres.

Rămân “anumite probleme pe care Europa trebuie să le rezolve”, a estimat ministrul argentinian al economiei, Sergio Massa, alături de omologul său brazilian, Fernando Haddad.


Într-o declaraţie comună cu ocazia vizitei în Argentina a noului preşedinte brazilian Lula da Silva, cei doi miniştri au susţinut că noua legislaţie UE de mediu pune bariere în calea competitivităţii ţărilor din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay).

Acordul încă aşteaptă să fie ratificat de la finalizarea sa în 2019, din cauza preocupărilor legate de politica de mediu a Braziliei dusă de fostul preşedinte Jair Bolsonaro.

Citeşte şi: Dezertorul grupării paramilitare ruse Wagner, arestat de poliţia norvegiană – Black News

Este, de asemenea, în centrul dezbaterilor de când Uruguayul a decis să încheie singur un acord de liber schimb cu China, în faţa lipsei de progres în dosarul UE-Mercosur.

Tabăra lui Lula da Silva s-a arătat însă optimistă la sfârşitul lui decembrie, sperând că noua sa politică de mediu, axată pe lupta împotriva defrişărilor, va face posibilă deblocarea negocierilor.

Citeşte şi: Letonia îl expulzează pe ambasadorul rus de la Riga – Black News

Însă acordurile “nu pot fi avantajoase pentru o parte şi nu pentru celelalte, altfel nu sunt acorduri, ci constrângeri”, a avertizat Massa, luând ca exemplu politica de subvenţii agricole a UE, dăunătoare, în opinia sa, producătorilor brazilieni şi argentinieni.

“În acest sens, provocarea de a avansa în privinţa oricărui acord de bloc apare la nivelul acestor bariere”, a repetat ministrul, citat de EFE şi AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.