Acordul americano-polonez privind suplimentarea prezenţei militare americane în Polonia se apropie de final

Publicat:

Varşovia şi Washingtonul se apropie de ajungerea la un acord privind intensificarea prezenţei militare americane în Polonia, iar anunţul ar putea fi făcut când preşedintele polonez Andrzej Duda se va întâlni luna vitoare cu omologul său din SUA, Donald Trump, afirmă surse citate de Financial Times, potrivit mediafax.

Acordul, rezultatul unor luni de negocieri intense între cei doi aliaţi, va suplimenta cu cel puţin 1.000 de militari prezenţa SUA în Polonia, pe flancul estic al NATO, în contextul în care acum prezenţa este la nivelul de 4.500 de militari.


Citește și : Armata israeliană a împuşcat mortal un adolescent palestinian

Suplimentarea efectivelor va fi însoţită de consolidarea capabilităţilor militare din Polonia, urmând să fie introdusă o componentă a forţelor speciale şi să fie construit un complex ultramodern de antrenamente.

Alarmaţi de incisivitatea Rusiei, oficialii polonezi au lansat anul trecut un efort concertat pentru a convinge Statele Unite să instituie o prezenţă militară permanentă în Polonia. Andrzej Duda a sugerat ca baza militară să se numească “Fort Trump”, iar Polonia a oferit o finanţare de două miliarde de dolari.

Acordul dintre cele două ţări nu prevede construirea unui singur complex, ci distribuirea trupelor americane în mai multe baze. Oficialii polonezi vorbesc despre o prezenţă militară “durabilă” în naţiunea central-europeană.

Cele două părţi încă negociază detaliile finanţării. Acordul ar putea fi semnat pe 12 iunie, când Andrzej Duda va efectua o vizită în Statele Unite, deşi unii oficiali citaţi de FT afirmă că ar putea apărea o amânare până în septembrie dacă negocierile se vor prelungi.

Aliaţii Statelor Unite şi Poloniei din cadrul NATO urmează să fie informaţi oficial despre acest plan înainte de semnarea acordului.

“Un acord privind suplimentarea prezenţei militare americane în Polonia ar consolida poziţia partidului de guvernământ de la Varşovia, Lege şi Justiţie, care în ultimii trei ani a avut disensiuni frecvente cu Bruxellesul şi care a catalogat prioritate strategică intensificarea relaţiilor cu Statele Unite. Acordul ar fi şi în beneficiul preşedintelui Trump, care a semnalat clar că aşteaptă ca alte ţări NATO să asume contribuţii mai mari în privinţa capabilităţilor NATO şi a criticat frecvent naţiuni precum Germania pentru eforturi insuficiente. Polonia este una dintre cele cinci ţări NATO care îndeplinesc exigenţele privind cuantumul bugetelor militare”, notează editorialistul Financial Times James Shotter.

Citește și : Petro Poroşenko, ales la conducerea partidului său înainte de alegerile legislative din Ucraina

În afară de suplimentarea prezenţei militare americane, cele două părţi urmează să discute şi despre alte subiecte de securitate, inclusiv despre posibila achiziţionare de către Polonia a unor avioane F-35.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TOP 10 cele mai răcoroase destinații de vacanță în luna august: Unde poți călători

TOP 10 cele mai răcoroase destinații de vacanță în luna august: Unde poți călători Cu încălzirea globală și temperaturile tot mai ridicate, planificarea unei vacanțe...

Jaf de jumătate de milion de euro la JO: O legendă a Braziliei, victimă în plină stradă

Jaf de jumătate de milion de euro la JO: O legendă a Braziliei, victimă în plină stradă Parisul este împânzit de vedete în timpul Jocurilor...

Maia Sandu, alături de lideri din întreaga lume, la deschiderea Jocurilor Olimpice

Maia Sandu, alături de lideri din întreaga lume, la deschiderea Jocurilor Olimpice Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă, la Paris, la festivitățile prilejuite de deschiderea...

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.