X

Acordul comercial nord-american USMCA intră în vigoare la 1 iulie

Reprezentantul american al Comerţului Robert Lighthizer a anunţat că a nortificat Congresul cu privire la faptul că noul acord comercial de liber-schimb între Statele Unite, Mexic şi Canada intră în vigoare la 1 iulie, cu o lună mai tâziu decât data prevăzută iniţial, relatează Reuters, scrie agerpres.

Mexicul şi Canada au adoptat măsuri în vederea respectării angajamentelor pe care şi le-au asumat în cadrul United States-Mexico-Canada (USMCA), care urmează să înlocuiască Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA/Alena) aflat în vigoare în 1994, a anunţat vineri, într-un comunicat Robert Lighthizer.

Citește și : China trimite în Coreea de Nord o echipă ce include medici, pentru a-l consulta pe Kim Jong Un

Anumite sectoare – mai ales industria automobilului – au îndemnat la o amânare a intrării în vigoare a acordului, evocând dificultăţi cu care se confruntă din cauza crizei sanitare a noului coronavirus.

Acordul prevede reglementări mai stricte în domeniile locurilor de muncă şi construcţiei de automobile, însă păstrează nivelul schimburilor comerciale la aproximativ 1.200 de miliarde de dolari – dintre care o treime o reprezintă exporturile agricole americane – între cele trei ţări.

Citește și : SUA au raportat 1.258 de decese provocate de Covid-19 în 24 de ore, bilanţ zilnic în scădere

Potrivit susţinătorilor acordului, 12 milioane de locuri de muncă din Statele Unite depind de acest acord, adoptat de Senatul american în ianuarie, la aproape o lună după Camera Reprezentanţilor.

Donald Trump a denunţat NAFTA drept unul dintre cele mai proaste acorduri din istorie.

Tags: canadamexicRobert LighthizerStatele UniteUSMCA
Categorii: Știrile zilei