Acordul ruso-turc privind provincia siriană Idlib este în curs de finalizare(ONU)

Publicat:

Acordul ruso-turc privind crearea unei zone demilitarizate în provincia siriană Idlib este în curs de finalizare de către părţi, a indicat joi Jan Egeland, şeful grupului de lucru al ONU pentru ajutorul umanitar în Siria, avertizând însă că ameninţarea ce planează asupra civililor rămâne la cote ridicate, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Suntem uşuraţi că acordul a fost încheiat (…) El arată că diplomaţia poate învinge’, dar ‘nu este un acord de pace’, a declarat presei Jan Egeland, la finalul unei reuniuni a grupului de lucru la Geneva.


Citește și : Brexit: Marea Britanie cere Uniunii Europene planuri de urgenţă pentru eventualitatea lipsei unui acord

La reuniune ‘am fost informaţi că sunt în curs de elaborare numeroase detalii’, a adăugat el.

De mai multe săptămâni, regimul sirian a masat trupe la marginile provinciei Idlib, situată în nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia, în timp ce tirurile sale de artilerie şi raidurile aeriene ale aliatului rus au ucis zeci de civili, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Moscova şi Ankara, aliată a rebelilor, au anunţat luni seară crearea unei ‘zone demilitarizate’ la Idlib, sub control ruso-turc, îndepărtând astfel perspectiva unei ofensive.

Agenţii ale ONU şi organizaţii umanitare au avertizat că o ofensivă a regimului asupra provinciei ar putea declanşa ‘o baie o sânge’ şi ‘cea mai mare catastrofă umanitară a secolul al XXI-lea’.

‘Aş fi sperat că vom putea avea un acord care să prevadă că toţi actorii înarmaţi din interior, toţi actorii înarmaţi din exterior acceptă să înceteze total luptele’, a declarat Egeland.

Citește și : Cel puţin trei morţi în urma unui atac armat produs în statul american Maryland

În opinia sa, acordul ruso-turc va furniza totuşi ‘mai mult timp pentru ca politicienii, diplomaţii să-şi poată face munca’, fiind ‘nevoie de un acord pentru oraşul Idlib’.

Oficialul ONU a avertizat însă că mai pot avea loc ‘numeroase lupte’: ‘Suntem îngrijoraţi pentru civilii din aceste zone, aşadar nu s-a terminat’, a subliniat el.

Circa 3 milioane de persoane, dintre care jumătate refugiate din alte regiuni ale Siriei afectate de război, trăiesc în provincia Idlib şi în enclavele insurgente din provinciile vecine Hama, Alep sau Lattakia, potrivit ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.