Acordul ruso-turc produce primele efecte: Mii de sirieni se întorc în provincia Idlib

Publicat:

Mii de sirieni care au fugit din cauza bombardamentelor din provincia Idlib şi din împrejurimile ei au revenit în localităţile lor după anunţul de luni privind un acord ruso-turc referitor la ultimul mare bastion insurgent din Siria, a indicat miercuri Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres.

În ultimele săptămâni, regimul sirian a adus întăriri la marginile Idlib, regiune de la frontiera cu Turcia în nord-vest, în timp ce tirurile sale de artilerie şi raidurile aeriene ale Rusiei au provocat moartea a zeci de civili, potrivit OSDO.


Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză în oamenii strânşi la o moschee din Londra. Două persoane au fost spitalizate – FOTO

Fugind din cauza violenţelor, concentrate în sudul provinciei sau în nordul regiunii vecine Hama, peste 30.000 de persoane şi-au părăsit localităţile, potrivit ONU, îndreptându-se mai la nord, spre frontiera cu Turcia.

Moscova şi Ankara, aliată a rebelilor, au făcut cunoscută luni crearea unei ”zone demilitarizate” la Idlib, îndepărtând astfel perspectiva unei ofensive.

De la acest anunţ, ”aproape 7.000 de persoane strămutate s-au întors în localităţile lor, îndeosebi în sud-estul Idlibului şi în nordul regiunii Hama”, a indicat miercuri directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Unele dintre aceste localităţi se află în viitoarea zonă demilitarizată, care trebuie să servească drept zonă tampon între teritoriile insurgente din Idlib şi zonele guvernamentale din împrejur.

Întoarcerea a început chiar înainte de anunţul de luni, în condiţii de calm relativ ce domnea în provincie, dar ritmul s-a accelerat după acord, potrivit directorului OSDO.

Citeşte şi: Ecuador: 12 morţi în al şaptelea accident de autocar în doar 37 de zile

Circa trei milioane de persoane, dintre care majoritatea sunt deja strămutate din alte regiuni ale Siriei afectate de război, trăiesc în provincia Idlib şi în enclavele insurgente din provinciile vecine Hama, Alep sau Lattakia, potrivit ONU.

Agenţiile ONU şi organizaţii umanitare au avertizat în caz de ofensivă a regimului în legătură cu ”o baie de sânge” la Idlib, existând temeri referitoare la ”cea mai gravă catastrofă umanitară” a secolului al XXI-lea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ani grei de închisoare în Rusia pentru un presupus mercenar american

Ani grei de închisoare în Rusia pentru un presupus mercenar american O instanţă din Moscova l-a condamnat luni pe cetăţeanul american Stephen James Hubbard, în...

Atenție! Sunt planificate lucrări tehnice pe barajul Stânca-Costești

Atenție! Sunt planificate lucrări tehnice pe barajul Stânca-Costești Atenție, călători! Poliția de Frontieră avertizează că, pentru ziua de mâine, 8 octombrie, pe barajul Stânca...

Membrii unei grupări specializate în comercializarea drogurilor au fost prinși de poliție

Membrii unei grupări specializate în comercializarea drogurilor au fost prinși de poliție O grupare specializată în comercializarea drogurilor prin intermediul magazinelor online a fost destructurată...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii care au ales pribegia în străinătate

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii care au ales pribegia în străinătate Numărul românilor care au emigrat din ţara lor se apropie de 6,5...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.