Acreditări suspendate pentru noii eurodeputaţi spanioli după un incident cu Puigdemont

Publicat:

Parlamentul European a decis suspendarea acreditărilor temporare ale tuturor noilor deputaţi spanioli în urma unui incident cu Carles Puigdemont şi un alt separatist catalan, informează AFP vineri, citând surse concordante, potrivit agerpres.

Lui Carles Puigdemont şi Toni Comin li se refuzase miercuri seara intrarea în Parlamentul European şi posibilitatea de a se acredita temporar pe motivul că parlamentul nu dispunea încă de “lista oficială” a aleşilor spanioli, a relatat pentru AFP Paul Bekaert, unul dintre avocaţii lui Carles Puigdemont.


Citește și : Armata israeliană a împuşcat mortal un adolescent palestinian

Or, alţi aleşi spanioli se acreditaseră deja, potrivit avocatului, care a denunţat o decizie “arbitrară şi discriminatorie” a serviciilor Parlamentului cu privire la cei doi separatişti.

Sesizat pe de altă parte de cei trei preşedinţi ai delegaţiilor spaniole ale partidelor popular (PPE), socialist şi Cuidadanos, opuse separatiştilor şi care au evocat riscul unor “perturbări politice în Spania”, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a luat decizia de a suspenda toate acreditările temporare ale aleşilor spanioli.

Notând că rezultatele oficiale definitive nu sunt încă publicate în Spania, Tajani explică luarea acestei decizii pentru “a evita orice interfernţă cu o procedură naţională”, în răspunsul dat celor trei aleşi.

“Teatrul absurdului spaniol a fost importat în Parlamentul European”, a comentat avocatul.

Fost preşedinte regional catalan, Carles Puigdemont, care s-a stabilit în Belgia pentru a scăpa de urmăririle judiciare în Spania, era în fruntea listei separatiştilor “Liberi pentru Europa”, care obţinut două mandate în alegeri.

Potrivit surselor parlamentare spaniole, alegerea sa nu trebuia totuşi validată decât după depunerea personal a jurământului în faţa Comisiei electorale spaniole. Or, el ar fi fost arestat imediat dacă se întorcea în Spania. Potrivit apărării sale, această depunere a jurământului nu este prevăzută deloc de legislaţia europeană şi este contrară regulilor Parlamentului European.

Puigdemont afirmă şi că poate dispune de imunitate parlamentară de la alegerea sa la europarlamentare.

Citește și : Petro Poroşenko, ales la conducerea partidului său înainte de alegerile legislative din Ucraina

Notificarea oficială a alegerilor de către autorităţile spaniole trebuie comunicată PE în termen de 20 de zile după scrutin, potrivit avocatului.

“Dacă Parlamentul European se lasă influenţat de un stat membru pentru a interzice ca un deputat să poată să-şi ocupe locul, ne vom adresa Curţii de justiţie europeană”, a avertizat avocatul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TOP 10 cele mai răcoroase destinații de vacanță în luna august: Unde poți călători

TOP 10 cele mai răcoroase destinații de vacanță în luna august: Unde poți călători Cu încălzirea globală și temperaturile tot mai ridicate, planificarea unei vacanțe...

Jaf de jumătate de milion de euro la JO: O legendă a Braziliei, victimă în plină stradă

Jaf de jumătate de milion de euro la JO: O legendă a Braziliei, victimă în plină stradă Parisul este împânzit de vedete în timpul Jocurilor...

Maia Sandu, alături de lideri din întreaga lume, la deschiderea Jocurilor Olimpice

Maia Sandu, alături de lideri din întreaga lume, la deschiderea Jocurilor Olimpice Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă, la Paris, la festivitățile prilejuite de deschiderea...

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.