Activele de rezervă ale R. Moldova depășesc 5,5 miliarde de dolari

La sfârșitul lunii august, activele oficiale de rezervă au constituit 5 593,81 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 109,91 milioane de dolari în comparație cu 31 iulie 2024, când acestea au însumat 5 483,90 milioane de dolari SUA, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA (54,23 milioane de dolari). Intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate au constituit 30,12 milioane de dolari SUA, iar veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 18,71 milioane de dolari.


Citește și: Indemnizații de naștere, maternitate și cele de creștere a copiilor pentru această lună, finanțate de CNAS. Suma alocată – peste 140 mln lei

Majorarea a mai fost determinată și de reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 15,81 milioane de dolar. S-au înregistrat credite în favoarea Ministerului Finanțelor în mărime de 7,72 milioane de dolari. S-a înregistrat suport bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor în mărime 6,65 milioane de dolari, oferit de Banca Europeană de Investiții pentru reabilitarea infrastructurii feroviare. Intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au constituit 3,93 milioane de dolari, iar alte intrări nete – 3,42 milioane de dolari SUA.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în valoare de 22,56 milioane de dolari. Plățile Ministerului Finanțelor în mărime de 8,12 milioane de dolari SUA.