X

Activiştii de mediu NU au dreptul să conteste legea europeană a climei

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins joi ca inadmisibilă plângerea înaintată de o coaliţie de familii din UE şi nu numai, conform căreia politicile climatice ale UE nu sunt îndeajuns de eficiente pentru a ţine sub control creşterea nivelului de gaze cu efect de seră.

Grupul de 10 familii provenite din cinci ţări UE – Germania, Franţa, Italia, Portugalia şi România – precum şi din Kenya şi Fiji şi-a unit forţele cu o asociaţie din Suedia, reprezentantă a tinerilor din poporul indigen Sami, şi a înaintat o plângere conform căreia politicile climatice ale UE, adoptate în 2018, nu sunt îndeajuns de eficiente, relatează dpa, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Trump, MANĂ CEREASCĂ pentru canalele de ştiri! Plecarea lui de la Casa Albă aruncă-n aer audienţele – Black News

Familiile, care activează în sectorul agricol şi turistic, au cerut instanţelor judecătoreşti ale Uniunii Europene să dispună măsuri mai stricte pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Instanţa inferioară a UE, Tribunalul General al Uniunii Europene, respinsese plângerea ca inadmisibilă, hotărând că familiile nu erau afectate individual de respectiva lege.

Citeşte şi: Joe Biden a apreciat valorile europene la reuniunea Consiliului European – Black News

Familiile au făcut recurs la această decizie judecătorească, însă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a confirmat joi decizia pronunţată de Tribunal şi a respins recursul. Aceasta a motivat că, dacă astfel de plângeri ar fi considerate admisibile şi fondate, există “riscul de a lipsi de sens condiţiile de admisibilitate prevăzute în [Tratatul privind funcţionarea UE]”, potrivit unui comunicat de presă.

Tags: activiştiCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)frantagermaniaitaliamediuportugaliaRomaniasamiSuediaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora