Activitatea a peste o sută de licee a fost blocată în toată Franţa

Publicat:

Peste o sută de licee din Franţa erau luni blocate, total sau parţial, de o mişcare de protest faţă de reformele din educaţie şi în unele cazurui în sprijinul ”vestelor galbene”, potrivit primelor date ale Ministerului Educaţiei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cuvântul de ordine al sindicatelor liceenilor (UNL, SGL, Fidl etc.) evocă reformele privind bacalaureatul şi liceul, precum şi platforma de acces la studii superioare Parcoursup, pe care ei o contestă. SGL vorbeşte de ”o mişcare socială de contestare (…) cu multiple revendicări”.


Citeşte şi: Un avion al ONU va evacua rebelii houthi răniţi în Yemen

Într-un comunicat, acest sindicat reiterează de asemenea ”sprijinul său faţă de ‘vestele galbene’ pacifiste” şi ”deplânge” violenţele comise în week-end în contextul acestei mişcări.

Potrivit primelor rapoarte ale rectoratelor, printre instituţiile cele mai afectate figurează cele din Toulouse (circa patruzeci de instituţii cu activitate perturbată) şi din Creteil (circa douăzeci de instituţii).

La Nisa, aproape o mie de liceeni au manifestat în sprijinul ”vestelor galbene”, strigând ”Macron, demisia !”, a constatat o jurnalistă a AFP. În Creteil, ”tensiunile se concentrează în exterior”, în apropierea instituţiilor, a precizat rectoratul din Creteil.

O maşină a fost incendiată în apropiere de un liceu profesional din Aubervilliers (Seine-Saint-Denis), la o staţie de metrou din Paris, unde erau adunaţi zeci de tineri, a indicat o sursă a poliţiei.

Citeşte şi: CĂLĂUL jihadiştilor a fost lichidat în Siria

Acest vehicul a fost incendiat în cartierul popular Quatre-Chemins, unde o staţie de autobuz a fost vandalizată, a precizat sursa, adăugând că aproape 200 de tineri au ieşit în stradă, dintre care unii purtau ”veste galbene”. Geamurile unei maşini a poliţiei au fost sparte, iar asupra pompierilor au fost aruncate pietre.

La Paris au existat circa zece tentative de blocare, dar majoritatea au fost rapid împiedicate. Nici o instituţie nu este blocată în întregime şi în cazul a şase au opt blocajul este filtrant.

În Nouvelle-Aquitaine, mii de liceeni au fost mobilizaţi pentru a manifesta luni pe străzile din Bordeaux, Limoges şi Pau, unde au avut loc confruntări cu poliţia, care a procedat la mai multe interpelări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.