Activitatea deputaților: cât au cheltuit aleșii pentru călătorii în străinătate

Publicat:

Activitatea deputaților: cât au cheltuit aleșii pentru călătorii în străinătate

Deputații moldoveni călătoresc mai mult decât președintele țării Maia Sandu. Mihail Popușoi a cheltuit peste 338.000 lei în deplasări oficiale în străinătate, depășind cheltuielile de aproximativ 250.000 lei ale președintei.

Topul este completat de Igor Grosu și Radu Marian, iar costul total al deplasărilor parlamentului în 2023 a fost de peste patru milioane de lei, cu destinațiile principale în România, Belgia și Franța.


Citeşte şi: Turismul în Israel a crescut în 2023 în pofida războiului

Deputatul PAS Mihail Popșoi este primul pe listă în privința cheltuielilor pentru deplasări, cu un total de peste 338.000 lei. Popșoi justifică călătoriile prin responsabilitățile sale în diplomația parlamentară, menționând participarea la evenimente precum Comisia de la Veneția și sesiunile Consiliului Europei, subliniind importanța apărării democrației și a statului de drept în Republica Moldova, potrivit tv8.md.

Următorul pe listă este președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta a cheltuit pe deplasări aproximativ 325.000 de lei. Grosu subliniază importanța participării la reuniunile internaționale, în special în contextul aderării Republicii Moldova la UE. El recunoaște că, din rațiuni financiare, au fost refuzate unele participări, dar subliniază că absența poate duce la pierderi în ceea ce privește impactul și vizibilitatea Republicii Moldova pe platformele internaționale.

Radu Marian, deputat PAS, ocupă ultimul loc în topul cheltuielilor pentru deplasări, cu un total de peste 140.000 lei. Marian subliniază importanța diplomației parlamentare în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, explicând necesitatea consultărilor și a consolidării poziției țării prin participarea la diverse evenimente internaționale.

Pe lângă salariu, deputații din Moldova beneficiază de trei categorii de plăți suplimentare. Aceștia primesc 6.500 lei pentru transport, o indemnizație lunară pentru închirierea spațiului locativ, cu variante între 3.300 și 6.600 lei. Cheltuielile totale pentru această indemnizație au atins 818.000 lei în perioada august 2022-iunie 2023, beneficiind 20 de deputați.

Citeşte şi:  Schengen – Fostul premier bulgar atacă dur Austria și vorbește despre șantaj: Și noi putem face asta!/ Apel la România

De asemenea, parlamentarii primesc o compensație lunară cu un plafon maxim de 13.000 lei pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare.

 Pe parcursul 2023, Maia Sandu a efectuat 21 de vizite de lucru și oficiale în străinătate. Cele mai multe vizite, trei la număr, au fost în România, iar câte două vizite de lucru au fost în Ucraina, Elveția și SUA. Șefa statului s-a mai deplasat în Germania, Polonia, Marea Britanie, Canada, Islanda, Austria, Grecia, Slovenia, Regatul Țărilor de Jos, Portugalia, Spania și Cehia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A rămas fără lotul de marfă în vamă

A rămas fără lotul de marfă în vamă A ezitat să declare cantitățile comerciale de mărfuri, însă acum riscă să rămână fără ele. Citește și:...

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia Echipa pompierilor moldoveni detașată în Republica Elenă a intervenit în prima misiune la lichidarea unui incendiu de...

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice Vremea se menține, în continuare, destul de caldă, însă, sunt preconizate și ploi. Citește și: Bani din fondul...

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25 În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.