X

Activitatea industrială înregistrează o scădere semnificativă a producţiei

Activitatea industrială înregistrează o scădere semnificativă a producţiei

Producția industrială s-a redus cu 10,5% în luna iunie a acestui an, informează Biroul Național de Statistică.

Cumulativ de la începutul anului (în ianuarie-iunie 2023) comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent producția industrială (serie brută) s-a redus cu 7,6%, transmiteȘtiri.md.

Citeşte şi: Sute de ucraineni au fugit în România din cauza mobilizării

Micșorarea producției (serie brută) în iunie 2023 față de luna iunie 2022 (cu 10,5%) a fost determinată de descreșteri în industria extractivă (-7,2%) și în industria prelucrătoare (-13,3%), generând scăderea producției pe total industrie cu respectiv 0,2% și 11,9%. Totodată, s-a înregistrat creștere la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+21,1%), atenuând scăderea producției pe total industrie cu respectiv 1,6%.

Activitatea industrială înregistrează o scădere semnificativă a producţiei

În luna iunie 2023, producția industrială ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate s-a micșorat cu 8,1% față de luna iunie a anului precedent, ca efect al descreșterii producției în industria extractivă (-7,8%) și în industria prelucrătoare (-11,1%). Totodată, s-a înregistrat creștere la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+9,6%).

În ianuarie-iunie 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent producția industrială (serie brută) s-a redus cu 7,6%. Micșorarea producției în ianuarie-iunie 2023 față de perioada precedentă a fost generată de descreșterea producției în industria extractivă (-10,0%) și în industria prelucrătoare (-9,5%). Totodată, s-a înregistrat creștere la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,4%).

Activitatea industrială înregistrează o scădere semnificativă a producţiei

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în ianuarie-iunie 2023 comparativ cu ianuarie-iunie 2022 s-a micșorat cu 6,8%, ca rezultat al descreșterii producției în industria extractivă (-8,3%), în industria prelucrătoare (-9,3%). Totodată, s-a înregistrat creștere la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+1,4%).

Tags: biroul naţional de statisticăindustrieproducție
Categorii: EconomieȘtirile zilei