Activitatea seismică a vulcanului Kilauea continuă se dea emoţii locuitorilor din Hawaii

Publicat:

Un cutremur de 5,3 grade s-a produs în zona vulcanului Kilauea din Hawaii, luni, a şaptea zi consecutivă cu activitate seismică cu magnitudine de peste 5 grade, informează DPA, potrivit agerpres.

Conform Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific, niciunul dintre seisme nu a fost suficient de puternic pentru a genera un tsunami.


Citeşte şi: Un agent CIA, principala sursă de informaţii clasificate pentru Wikileaks

Alex Demas din cadrul Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a declarat că aceste evenimente seismice nu sunt cutremure tipice care au loc de-a lungul liniilor tectonice, ci sunt declanşate de undele de presiune în urma erupţiilor în desfăşurare.

Kilauea fierbe de câteva săptămâni şi a aruncat lavă prin fisurile vulcanice formate pe versanţi, materii incandescente care au ajuns de multe ori la mare distanţă distrugând mai multe locuinţe şi determinând autorităţile să dispună evacuarea altor proprietăţi aflate în pericol.

Departamentul de Apărare Civilă din Hawaii a anunţat că 533 de locuinţe au fost distruse în urma erupţiilor din districtul Puna, iar aproape 2.400 de hectare de teren au fost afectate.

Seria de erupţii a început la 30 aprilie odată cu prăbuşirea unui crater plin cu lavă din vulcan, ceea ce a determinat creşterea presiunii materiei incandescente din interior, potrivit USGS.

Citeşte şi: Italia pregăteşte un recensământ al ţiganilor şi îi va expulza pe cei care stau ilegal

Insula Hawaii, care dă numele arhipelagului din Oceanul Pacific, a fost în mod constant zguduită de mişcări telurice, cel mai puternic seism fiind înregistrat la 4 mai, cu magnitudinea de 6,9 grade, resimţit şi pe alte insule din împrejurimi.

Parcul Vulcanic Naţional din Hawaii este închis vizitatorilor.

Kilauea este unul din cei cinci vulcani pe care îi numără insula Hawaii, cea mai mare din arhipelag.

Oamenii de ştiinţă cred că activitatea vulcanică ar putea să anunţe o erupţie majoră, similară celei de la mijlocul anilor 1920.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.