X

Activitatea vulcanică se intensifică în Indonezia: Doi coloşi au erupt unul după altul!

Vulcanul de pe Muntele Agung, situat în insula indoneziană Bali, a erupt luni expulzând o coloană de cenuşă cu înălţimea de un kilometru deasupra craterului, a anunţat un oficial, potrivit DPA, relatează şi agerpres.

Un oficial din cadrul observatorului de pe Muntele Agung, I Dewa Made Merthe Yasa, a precizat că erupţia s-a produs la scurt timp după ora prânzului (04:00 GMT), iar coloana de cenuşă, de intensitate moderată, s-a ridicat în direcţia est şi sud-est faţă de acest vulcan, considerat un loc sacru de locuitorii din insula Bali.

Citeşte şi: Grav accident de circulaţie în Brazilia: 17 oameni au murit!

Yasa a mai precizat că, potrivit seismografului care a înregistrat activitatea vulcanică, erupţia a avut durata de un minut. Localnicii şi turiştii au interdicţie de a se apropia la mai puţin de 4 kilometri de vulcan, care are o înălţime de 3.142 de metri.

Gradul de alertă se menţine la cel de-al doilea cel mai înalt nivel pentru vulcanul de pe Muntele Agungalături, dar şi pentru alţi trei vulcani: Muntele Karangetang şi Muntele Soputan din provincia Sulawesi de Nord şi Muntele Sinabung din Sumatra de Nord.

Acesta din urmă a erupt duminică, expulzând o coloană de fum negru la o înălţime de 7 kilometri de crater în timpul unei erupţii cu o durată de 9 minute. Vulcanul se află la 2.460 de metri deasupra nivelului mării.

Locuitorii din zonă au fost sfătuiţi să poarte măşti pentru a evita inhalarea cenuşii vulcanice.

Există circa 127 de vulcani activi pe teritoriul arhipelagului indonezian, situat pe Inelul de Foc al Pacificului, o regiune în care se produc numeroase cutremure, tsunamiuri şi erupţii vulcanice.

Tags: baliindoneziaInelul de Foc al PacificuluiMuntele AgungMuntele AgungalăturiMuntele Karangetangmuntele SinabungMuntele Soputanprovincia Sulawesi de NordSumatra de Nordvulcani
Categorii: Știrile zilei