Actorul israelian Chaim Topol, cunoscut pentru rolul din ‘Fiddler On The Roof’, a încetat din viaţă la 87 de ani

Publicat:

Actorul israelian Chaim Topol, cunoscut pentru rolul Tevye din musicalul clasic ”Fiddler on the Roof” (“Scripcarul de pe acoperiş”, 1971), a murit la vârsta de 87 de ani în Israel, potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale israeliene, publicat joi, informează Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Decesul actorului a fost confirmat într-un mesaj publicat miercuri pe Twitter de preşedintele israelian Isaac Herzog, care i-a adus un omagiu lui Chaim Topol, pe care îl consideră ”unul dintre giganţii culturii israeliene”.


Citeşte şi: Putin, Zelenski sau românii ar putea lua Moldova?

Preşedintele israelian l-a descris pe Topal ca pe un ”actor talentat, care a cunoscut succesul pe multe scene din Israel şi străinătate, a umplut marile ecrane cu prezenţa lui şi a lăsat o amprentă adâncă în inimile noastre”.

De-a lungul carierei sale, actorul ne-a ”reprezentat cu mare respect”, a mai spus preşedintele Israelului.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, artistul ar fi fost diagnosticat cu demenţă anul trecut.

Cariera actoricească a lui Chaim Topol a început să ia avânt după ce a fost distribuit în rolul protagonistului din comedia israeliană ”Sallah Shabati” (1964), care i-a adus un Glob de Aur la categoria ”cel mai promiţător actor”.

Topol a continuat să joace în numeroase filme, atât în Israel, cât şi în Statele Unite, printre care o adaptare din 1975 după ”Galileo”, de Bertolt Brecht, precum şi în filmul SF din 1980 ”Flash Gordon”.

Starul israelian a câştigat cel de-al doilea Glob de Aur în 1971, la categoria ”cel mai bun actor”, pentru rolul Tevye din ”Fiddler On The Roof”, peliculă care i-a adus şi o nominalizare la Oscarul pentru ”cel mai bun actor”.

Adaptarea pentru Broadway a musicalului ”Fiddler On The Roof”, din 1991, i-a adus lui Chaim Topol şi o nominalizare la premiile Tony în categoria ”cel mai bun actor”.

Pe lângă activitatea actoricească, Topol s-a dedicat, de asemenea, activităţilor caritabile şi a înfiinţat Variety Israel – organizaţie care oferă sprijin copiilor cu dizabilităţi şi familiilor acestora.

Chaim Topol a fost şi preşedintele Jordan River Village, o tabără gratuită pentru copii israelieni diagnosticaţi cu boli cronice sau afecţiuni grave.

Citeşte şi: Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina; există riscuri de escaladare a conflictului (raport SUA) – Black News

În 2015, Topol a primit Premiul Israel – cea mai înaltă distincţie de stat decernată de această ţară – pentru întreaga carieră şi contribuţia sa specială la dezvoltarea societăţii şi a statului israelian.

Chaim Topol era căsătorit din 1965 cu Galia, cu care a avut trei copii: două fiice, Anat şi Ady, şi un fiu, Omer.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fake news răspândit de Elon Musk: UK îi va deporta pe protestatarii de extremă dreapta în lagăre de detenție

Fake news răspândit de Elon Musk: UK îi va deporta pe protestatarii de extremă dreapta în lagăre de detenție Miliardarul american Elon Musk a răspândit...

VIDEO Dan Balan a ajuns la Odesa și s-a adresat fanilor în ucraineană

VIDEO Dan Balan a ajuns la Odesa și s-a adresat fanilor în ucraineană Dan Balan nu a mai fost în Ucraina de doi ani. Acum...

VIDEO „Au investit” circa 1.200.000€, dar și-au pierdut banii. 12 persoane din Chișinău, investigate cu procurorii din România

VIDEO „Au investit” circa 1.200.000€, dar și-au pierdut banii. 12 persoane din Chișinău, investigate cu procurorii din România Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI...

Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani

Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani Dacă citești despre prieteniile și relațiile sentimentale ale Mariei Tănase, amețești. Sunt nume ale unor oameni care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.