X

Actorul israelian Chaim Topol, cunoscut pentru rolul din ‘Fiddler On The Roof’, a încetat din viaţă la 87 de ani

Actorul israelian Chaim Topol, cunoscut pentru rolul Tevye din musicalul clasic ”Fiddler on the Roof” (“Scripcarul de pe acoperiş”, 1971), a murit la vârsta de 87 de ani în Israel, potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale israeliene, publicat joi, informează Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Decesul actorului a fost confirmat într-un mesaj publicat miercuri pe Twitter de preşedintele israelian Isaac Herzog, care i-a adus un omagiu lui Chaim Topol, pe care îl consideră ”unul dintre giganţii culturii israeliene”.

Citeşte şi: Putin, Zelenski sau românii ar putea lua Moldova?

Preşedintele israelian l-a descris pe Topal ca pe un ”actor talentat, care a cunoscut succesul pe multe scene din Israel şi străinătate, a umplut marile ecrane cu prezenţa lui şi a lăsat o amprentă adâncă în inimile noastre”.

De-a lungul carierei sale, actorul ne-a ”reprezentat cu mare respect”, a mai spus preşedintele Israelului.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, artistul ar fi fost diagnosticat cu demenţă anul trecut.

Cariera actoricească a lui Chaim Topol a început să ia avânt după ce a fost distribuit în rolul protagonistului din comedia israeliană ”Sallah Shabati” (1964), care i-a adus un Glob de Aur la categoria ”cel mai promiţător actor”.

Topol a continuat să joace în numeroase filme, atât în Israel, cât şi în Statele Unite, printre care o adaptare din 1975 după ”Galileo”, de Bertolt Brecht, precum şi în filmul SF din 1980 ”Flash Gordon”.

Starul israelian a câştigat cel de-al doilea Glob de Aur în 1971, la categoria ”cel mai bun actor”, pentru rolul Tevye din ”Fiddler On The Roof”, peliculă care i-a adus şi o nominalizare la Oscarul pentru ”cel mai bun actor”.

Adaptarea pentru Broadway a musicalului ”Fiddler On The Roof”, din 1991, i-a adus lui Chaim Topol şi o nominalizare la premiile Tony în categoria ”cel mai bun actor”.

Pe lângă activitatea actoricească, Topol s-a dedicat, de asemenea, activităţilor caritabile şi a înfiinţat Variety Israel – organizaţie care oferă sprijin copiilor cu dizabilităţi şi familiilor acestora.

Chaim Topol a fost şi preşedintele Jordan River Village, o tabără gratuită pentru copii israelieni diagnosticaţi cu boli cronice sau afecţiuni grave.

Citeşte şi: Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina; există riscuri de escaladare a conflictului (raport SUA) – Black News

În 2015, Topol a primit Premiul Israel – cea mai înaltă distincţie de stat decernată de această ţară – pentru întreaga carieră şi contribuţia sa specială la dezvoltarea societăţii şi a statului israelian.

Chaim Topol era căsătorit din 1965 cu Galia, cu care a avut trei copii: două fiice, Anat şi Ady, şi un fiu, Omer.

Tags: Chaim TopolFiddler on the RoofTevye
Categorii: Știrile zilei