X

Mai multe actriţe celebre au participat la Marşul Femeilor susținând discursuri la eveniment

Mai multe actriţe celebre, precum Natalie Portman, Viola Davis, Scarlett Johansson, Whoopi Goldberg, Constance Wu au participat la Marşul Femeilor, sâmbătă, şi au susţinut discursuri la acest eveniment, scrie hollywoodreporter.com.

Mulţimea participantă la Marşul Femeilor din Los Angeles a scandat „Hey, hey, ho, ho, Donald Trump has got to go” (Donald Trump trebuie să plece). Mai multe personae au avut pancarte cu mesaje precum „Girls Just Want to Have Fun-damental Rights” – un joc de cuvinte construit din titlul melodiei „Girls Just Want to Have Fun” (Fetele vor doar să se distreze), interpretată de Cyndi Lauper, al cărui sens a fost schimbat în „Fetele vor doar drepturi fundamentale”, conform news.ro.

Din mulţimea de 700.000 de persoane au făcut parte şi artişti premiaţi cu Oscar, precum Mira Sorvino, Marisa Tomei, Natalie Portman şi Rob Reiner.

Citește și : Atacul de la hotelul de lux Intercontinental din Kabul s-a încheiat. Atacatorii au fost uciși

Natalie Portman a declarat în cadrul marşului că a descoperit la vârsta de 13 ani ce înseamnă să fii privit ca un obiect, după ce a fost lansat filmul ei de debut, „The Professional”, despre o tânără care se descoperă pe sine.

„Am deschis cu entuziasm primul e-mail de la fani, dar am citit o fantezie de viol pe care mi-o scrisese un bărbat. La show-ul meu de radio local a avut loc o numărătoare inversă până la majoratul meu – sugerând că aceasta a fost data la care a devenit legal să fie întreţinute relaţii sexuale cu mine. În cronici de film s-a făcut referire la sânii mei în dezvoltare. Am înţeles foarte repede, chiar la vârsta de 13 ani, că dacă mi-aş exprima sexualitatea, nu m-aş simţi în siguranţă”, a spus Portman.

Actriţa a mai spus că şi-a construit o imagine în consecinţă, acoperindu-şi corpul pentru a evita atenţie sexuală nedorită.
„Am pus accent exagerat pe seriozitatea mea. Am devenit cunoscută drept pudică, conservatoare şi tocilară, în încercarea de a simţi că trupul meu este în siguranţă şi că îmi va fi ascultată vocea”, a mai spus Portman.

Actriţa a ţinut să îi contrazică pe criticii campaniei „#MeToo” care au numit-o puritană.

Constance Wu, cunoscută din „Fresh Off the Boat”, i s-a alăturat lui Natalie Portman pe scenă, şi a povestit primul incident în care a respins avansurile sexuale ale unui bărbat. „M-a numit femeie uşoră”, a spus Wu.

„Suntem aici pentru că merităm şi noi să avem opiniile şi şansele noastre. Tuturor abuzatorilor care m-au întrebat cine cred că sunt: Sunt Constance Wu”, a spus actriţa.

Scarlett Johansson a urcat, de asemenea, pe scenă, pentru a explica cum a fost condiţionată să le facă pe plac altora, pentru că a simţit că valoarea ei ca femeie şi profesionistă a fost măsurată de gradul de atractivitate în ochii bărbaţilor.

„Am avut multe relaţii, atât personale cât şi profesionale, în care dinamica în privinţa puterii era atât de greşită încât am fost nevoită să mă prezint drept «fata cool» – acest lucru îmi permitea să primesc aprobarea de care femeile sunt forţate să aibă nevoie”, a spus Johannsson.

Actriţa a adăugat că speră ca fiica ei să crească într-o lume în care să nu se simtă victimă a acestei norme sociale.

„Trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a ne învăţa copiii să îşi exerseze propria autonomie şi putere a egoului conducând prin puterea exemplului. Am introdus recent o nouă frază în viaţa mea: «Gata cu sentimentul de vinovăţie pentru supărarea unor persoane atunci când ceva nu pare în regulă pentru mine. Pentru a îmi asculta intuiţia, mai întâi trebuie să respect aceste persoane»”, a mai spus ea.

Tot în Los Angeles a luat cuvântul şi Viola Davis, spunând că dacă va avea loc o schimbare, atunci va exista şi un preţ.
„Sunt aici astăzi spunând că nimeni şi nimic nu poate fi grozav dacă nu este plătit un preţ”, a spus ea.

„Întotdeauna sunt introdusă drept o actriţă premiată, dar mărturia mea este alta – una de sărăcie, de a fi abuzată sexual şi de a fi jefuită de o copilărie normală. Trauma cauzată de aceste lucruri încă mă însoţeşte. Asta mă face să mă duc la vot”, a continuat actriţa.

Regizorul Rob Reiner i-a amintit mulţimii de Marşul Femeilor care a avut loc anul trecut, ca reacţie la alegerea lui Donald Trump preşedinte.

„Avem un rasist la Casa Albă. Avem un sexist la Casa Albă. Avem un mincinos patologic la Casa Albă, care distruge ţesătura democraţiei noastre. Femeile sunt cele care ne-au dat putere. Şi alături de femei vom recuceri ţara şi vom readuce democraţia”, a spus el.

Între participanţii la ceremonia cu durata de trei ore şi jumătate s-a numărat şi actriţa Marisa Tomei, care a citit o poezie despre puterea organizării, scrisă de Marge Piercy, autoarea cărţii „Woman on the Edge of Time”.

Actriţele Connie Britton şi Sophia Bush şi-au exprimat admiraţia pentru mulţimea participantă la Marşul Femeilor.

Olivia Wilde le-a cerut participanţilor să voteze la alegerile intermediare din 2018. Mama ei, Leslie Cockburn, candidează pentru Congres în Virginia, după o carieră lungă de jurnalist de investigaţie.

„Aceasta este o luptă pe care o putem câştiga, dar avem nevoie ca toată lumea să colaboreze pentru a face acest lucru”, a spus Wilde.

„Nu se aşteaptă niciodată ca noi să ne unim. De fapt, au mizat pe faptul că suntem incapabile să colaborăm”, a adăugat ea.

În cadrul evenimentului din Los Angeles au mai luat cuvântul actriţele Eva Longoria şi Olivia Munn.

“Votul tău este cel mai puternic instrument pe care îl ai la dispoziţie. Oricine are privilegiul de a vota trebuie să facă acest lucru”, a declarat actriţa Eva Longoria.

“Când i se întâmplă unei femei, mereu trebuie să lupte singură. Mereu vom fi alături de tine, te vom susţine, nu ve fi singură”, a spus actriţa Olivia Munn.

„Mişcarea femeilor nu a fost niciodată doar despre femei, ci despre egalitate”, a spus actorul Tony Goldwyn, cunsocut din serialul „Scandal”. El le-a asigurat pe femeile participante la marş că au sprijinul lui şi al altor bărbaţi care le apreciază.

Între aceste discursuri, cântăreaţa Rachel Platten a cântat alături de mulţime „Fight Song”, piesă pe care Hillary Clinton a transformat-o în imn pentru campania ei.

Idina Menzel a cântat melodia „Defying Gravity” din musicalul „Wicked” jucat pe Broadway, Melissa Etheridge a adus pe scenă grupul Gay Men’s Chorus of Los Angeles on stage, pentru a cânta „Uprising of Love”, iar Andra Day a cântat melodia „Rise Up”.

„Ce zi minunată să trăieşti”, a spus actorul Ted Danson, urcând pe scenă alături de soţia lui, Mary Steenburgen. „Priviţi-ne! Nu suntem singuri uitându-ne la televizor, întristându-ne şi înspăimântându-ne de ceea ce vedem. Atât timp cât păstrăm dragoste în inimile noastre şi luptăm, vom fi OK”, a adăugat el.

La eveniment au mai fost prezente celebrităţi precum Alfre Woodard, Elizabeth Banks, Allison Janney, Lupita Nyong’o, Cat Sadler, Lance Bass şi Yvette Nicole Brown.

În New York, unde mii se femei şi bărbaţi au participat, sâmbătă, la Marşul Femeilor, şi-au făcut apariţia şi Whoopi Goldberg, actriţa şi activista Rosie Perez, actriţa Vernonica Dunne şi cântăreaţa Halsey.

„Singurul mod în care vom reuşi să facem o schimbare este să ne dedicăm schimbării. Trebuie să decidem că oamenii care ne reprezintă trebuie să ne reprezinte pe toţi. Nu pot reprezenta o parte dintre noi”, a spus Whoopi Goldberg.

„Suntem toţi oameni şi avem dreptul să spunem: «În acest mod vreau să mi se vorbească. Nu vreau ca cineva să îmi vorbească de parcă aş fi proprietatea lui, de parcă mă poate atinge chiar şi când eu spun că nu are permisiunea». Suntem aici să spunem, ca femei, că nu mai acceptăm asta, că pur şi nu se va mai întâmpla”, a adăugat ea.

Dincolo de salariile egale şi drepturile legate de reproducţie, femeile au mai scandat şi în sprijin pentru imigranţi, comunitatea LGBTQ, mişcarea „#MeToo” şi alte probleme.

Manifestaţii, la care au participat sute de mii de persoane, au avut loc şi la Washington, Chicago şi în alte 250 de oraşe, iar personalităţile care au luat cuvântul au cerut femeilor să voteze la alegerile pentru Congres din noiembrie.

Tags: Constance WuDonald Trumplos angelesMarşul FemeilorNatalie Portmannew yorkScarlett JohanssonViola DavisWhoopi Goldberg
Categorii: Știrile zilei