X

Acuzarea a cerut anularea verdictului prin care Vojislav Seselj a fost achitat în primă instanţă, în cadrul procesului de la Haga

Acuzarea a cerut miercuri, în cadrul procesului în apel deschis la Haga, anularea verdictului prin care politicianul ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj a fost achitat în primă instanţă de acuzaţiile de crime de război şi de crime împotriva umanităţii de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), în martie 2016, relatează AFP şi dpa, conform agerpres .

‘Nu a fost făcută justiţie’, a declarat acuzarea, cerându-le judecătorilor ‘să caseze verdictul pătat de numeroase erori, dat de camera de primă instanţă a TPIY, şi să infirme achitarea lui Seselj’.

‘Numeroase erori au fost făcute în verdict’ şi au fost trase ‘concluzii stupefiante’, a subliniat Mathias Marcussen, reprezentantul biroului procurorului, cerând o condamnare la 28 de ani de închisoare împotriva lui Seseslj.

Procesul în apel în cazul Seselj este unul din primele care se desfăşoară în faţa Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), competent pentru reluarea tuturor cazurilor TPIY.

Citește și : Petro Poroşenko şi Andrzej Duda au încercat să tempereze tensiunile legate de istorie

În primul proces, Seselj, acum în vârstă de 63 de ani, a fost acuzat de planificare şi incitare la purificare etnică împotriva populaţiei de altă etnie decât cea sârbă în Croaţia şi Bosnia în timpul războaielor din fosta Iugoslavie în anii 1990.

Judecătorii instanţei de la Haga au afirmat însă că Seselj nu a fost ‘şeful ierarhic’ al miliţiilor partidului său, neputând astfel fi considerat responsabil din punct de vedere penal pentru crimele comise, şi achitându-l de toate cele nouă capete de acuzare referitoare la crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Seselj, care a fost încarcerat în închisoarea TPIY din 2003 până la eliberarea sa provizorie în 2014, este în prezent deputat în parlamentul Serbiei.

El a refuzat să se prezinte în instanţă în momentul citirii verdictului în martie 2016 şi nu a fost prezent nici la şedinţa de miercuri. Seselj s-a apărat singur în timpul procesului, fiind sancţionat de mai multe ori pentru sfidarea instanţei. El a declarat că nu va reveni în niciun caz de bună-voie în faţa tribunalului.

Judecătorii i-au acordat lui Seselj un termen de zece zile pentru a reacţiona la acuzaţiile procurorilor. Verdictul ar urma să fie pronunţat în prima jumătate a anului viitor.

Tags: Acuzareacrime de razboicrime împotriva umanităţiijustitieTPIYVojislav Seselj
Categorii: Diaspora