X

Adel Abdul Mahdi: Retragerea trupelor străine din Irak este singura soluţie

Premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, a apreciat marţi că retragerea trupelor străine desfăşurate în Irak este ”singura soluţie”, în contextul crizei declanşate de raidul american în urma căruia generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis vineri la Bagdad, transmite agenţia EFE, scrie agerpres.

”Ceea ce am sugerat în faţa parlamentului privind retragerea forţelor (străine) este singura soluţie (…) Nu avem altă variantă”, a indicat premierul irakian într-un discurs televizat. El a argumentat că Irakul a putut să trăiască între anii 2011 şi 2014 şi fără trupe străine în ţară, iar acum gruparea jihadistă Statul Islamic este mult slăbită, această grupare fiind motivaţia prezenţei trupelor străine în Irak în cadrul unei coaliţii conduse de SUA.

Citește și : NATO îşi va retrage ‘temporar’ o parte din personalul său din Irak

Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului.

În replică, preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni severe împotriva Irakului şi a asigurat că oricum armata americană nu se va retrage din Irak înainte ca această ţară să-i deconteze cheltuielile pentru o bază militară.

“Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a fi construită, cu mult înaintea mandatului meu. Nu plecăm decât dacă ne restituie banii pentru ea”, a declarat Trump reporterilor duminică la bordul Air Force One.

Citește și : Putin, în vizită miercuri în Turcia, anunţă Kremlinul

El a adăugat că dacă Irakul solicită forţelor americane să plece şi nu o face într-un mod amical, atunci SUA vor impune Irakului ”sancţiuni aşa cum nu au mai văzut vreodată” şi care vor face ca acelea impuse Iranului să pară “destul de blânde”.

Tags: Adel Abdul MahdibagdadIrakQassem SoleimaniSUA
Categorii: Sinteze