Aderarea la UE ar fi mai simplă fără conflictul transnistrean

Publicat:

Aderarea la UE ar fi mai simplă fără conflictul transnistrean

Aspirațiile R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană nu trebuie să fie la cheremul Moscovei, care continuă să sprijine regimul separatist din stânga Nistrului.

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Politico, în care a menționat că aderarea la UE ar fi mai ușoară dacă R. Moldova nu ar avea un conflict separatist, care afectează securitatea, economia și capacitatea de control a frontierei, transmite Moldova1.


Susținută de Kremlin, mai scrie Politico, regiunea transnistreană este situată de-a lungul graniței Moldovei cu Ucraina și a funcționat ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrând drapelul secerei și ciocanului din epoca sovietică și folosind limba rusă ca limbă oficială.

Totuși, a insistat Nicu Popescu, nu este deloc adevărat că impasul va afecta ambițiile de aderare a R. Moldova la UE.

Aderarea la UE ar fi mai simplă fără conflictul transnistrean

„Teritoriul controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE, indiferent de ceea ce se întâmplă în estul țării, și asta include situația din jurul regiunii transnistrene. Nimeni nu vrea țări divizate în UE, dar menținerea țărilor la cheremul manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi și mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi” a declarat Popescu.

Diplomații R. Moldova de la Bruxelles vor prezenta marți Comisiei un document de poziție, susținând că guvernul lor a lucrat din greu pentru a ancora ferm țara în familia națiunilor europene.

Potrivit unui proiect studiat de Politico, în săptămânile următoare R. Moldova va lansa și un proces de auto-screening pentru a identifica nevoile legislative pentru discuțiile de aderare așteptate, deschizându-și calea de aderare la bloc fără întârziere.

Citeşte şi: Preluarea rețelelor de transport al gazelor de către Transgaz va însemna mai multă securitate energetică pentru R.Moldova. Ion Sterian vine cu explicaţii

Președintele Maia Sandu, a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei asupra Ucrainei vecine și a spus că țara sa de doar 2,6 milioane de locuitori trebuie să rupă legăturile strânse din punct de vedere istoric cu Moscova.

De asemenea, notează Politico, Bruxelles-ul a pus la dispoziție sute de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova să-și pună capăt dependenței de energia rusă și a desfășurat o misiune civilă în țară în urma avertismentelor din partea serviciilor de informații ale Ucrainei că politicienii pro-ruși plănuiau să dea o lovitură de stat și să răstoarne guvernul.

Între timp, sondajele au arătat în mod constant că majoritatea cetățenilor moldoveni susțin aderarea la bloc, iar aproape jumătate din populație are deja un pașaport UE, în mare parte datorită legăturilor de familie cu România.

Într-o vizită în țară în luna mai, principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a fost întrebat dacă conflictul transnistrean va întârzia procesul de aderare a R. Moldova.

Aderarea la UE ar fi mai simplă fără conflictul transnistrean

„Există precedente ale statelor membre care au devenit state membre, având o problemă teritorială în interior, acesta este cazul Ciprului”, a spus el.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a declarat că R. Moldova nu poate deveni membră a UE cu trupe rusești pe teritoriul său împotriva voinței R. Moldova însăși. Potrivit acestuia, acest lucru trebuie rezolvat înainte de aderare.

Bruxelles-ul va oferi o actualizare cu privire la planurile sale de extindere în octombrie. Trei dintre candidații la aderare – Moldova, Ucraina și Georgia – se confruntă cu ocuparea unei părți din teritoriul lor de către trupele ruse.

Sursa citată menționează că în condițiile în care războiul din Ucraina se declanșează chiar peste graniță, nu este clar dacă țările UE sunt pregătite să-și asume un risc pentru visul european al R. Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a dublat numărul cererilor electronice de acces în zona de frontieră

S-a dublat numărul cererilor electronice de acces în zona de frontieră În prima jumătate a anului 2024, s-a dublat numărul cererilor electronice de acces în...

VIDEO – Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Nepal! Pilotul este singurul supravieţuitor

Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Nepal! Pilotul este singurul supravieţuitor Cel puţin 18 persoane au murit miercuri într-un accident de avion în capitala...

Noi prevederi de funcționare a muzeelor din  Moldova, aprobate de Guvern 

Noi prevederi de funcționare a muzeelor din Moldova, aprobate de Guvern  Muzeele din țara noastră vor funcționa în baza unor noi prevederi, aprobate astăzi de...

Mai multe persoane sunt cercetate penal după percheziţiile efectuate la mai multe şcoli auto

Mai multe persoane sunt cercetate penal după percheziţiile efectuate la mai multe şcoli auto Ofițerii CNA au desfășurat percheziții la mai multe școli auto din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.