X

Aderarea la UE, o soluție și pentru malul stâng al Nistrului

Aderarea la UE, o soluție și pentru malul stâng al Nistrului

R. Moldova la Uniunea Europeană reprezintă o soluție sustenabilă pe termen lung și pentru malul stâng al Nistrului. La această concluzie au ajuns invitații emisiunii „Punctul pe AZi”.

Totodată, aceștia au specificat condițiile de aderare a R. Moldova și integrare a regiunii separatiste care se află sub ocupație rusă, transmite tvrmoldova.md.

Igor Munteanu, preşedintele CUB, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA: „Regiunea transnistreană reprezintă un element extrem de vulnerabil în această construcție: cum reacționăm noi, cum o poziționăm, care sunt politicile noastre legate de acest regim separatist pe teritoriul ocupat, asta creează credibilitate. Dacă noi ne amăgim că acolo avem partid al păcii și nu facem nimic la nivelul politicilor de stat cu ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană. „Dacă ne dau electricitate îi lăsăm în pace, asta e.” Asta va fi judecat și evaluat ca o vulnerabilitate și o slăbiciune a statului, nu ca un avantaj în procesul de integrare. Aderarea la UE reprezintă o soluție pe termen lung, sustenabilă și pentru malul stâng al Nistrului, pentru că noi nu putem spune că vom intra în UE având bucățite teritorii din R. Moldova”.

Andrei Curăraru, expertul Comunității Watch Dog: „Vorbea și prim-ministrul Recean de o eventuală demilitarizare a regiunii, iar legat de ceea ce a declarat Maia Sandu, noi nu putem să folosim regiunea transnistreană ca pretext la a nu ne moderniza, europeniza și așa mai departe. În cele 35 de capitole, regiunea transnistreană ar trebui să fie ultimul. Noi trebuie să facem totul până la soluționarea conflictului acestuia, iar europenizarea R. Moldova reprezintă un magnet care va atrage și cetățenii noștri din stânga Nistrului, pentru că un stat european este un stat cu un salariu mediu mai înalt, cu o stabilitate mai înaltă a monedei. Asta cred că vor și cetățenii noștri din stânga Nistrului, care mulți au de fapt și cetățenia română, nu trebuie să ne ascundem și de acest fapt”.

Aderarea la UE, o soluție și pentru malul stâng al Nistrului

Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti: „Regiunea transnistreană nu este altceva decât o parte a R. Moldova în care F. Rusă își exercită autoritatea, nu este vreo republică autonomă, nu e niciun cvasi-stat, niciun fel de autonomie bizară, este pur și simplu un teritoriu în care F. Rusă își exercită autoritatea cu încălcarea dreptului internațional.

Singura soluție pentru R. Moldova este ca aceasta să adere la UE, iar mai târziu, (n. red. – așa-zisele) autorități transnistrene, dacă vor recunoaște că a existat acest drept de încălcare a dreptului internațional și că practic există forțe de ocupație a altui stat pe teritoriul său, atunci se poate deschide calea și pentru aplicarea dreptului european și în regiunea transnistreană. Până atunci lucrurile vor fi blocate”.

Tags: Igor MunteanuR. MoldovaRadu CarpTransnistriauniunea europeana
Categorii: SintezeȘtirile zilei