X

Adil Osmanov, despre viața de sportiv și cum a reușit, cu frebă și umărul traumatizat, să ia medalia de bronz la JO

Adil Osmanov, despre viața de sportiv și cum a reușit, cu frebă și umărul traumatizat, să ia medalia de bronz la JO

Un adevărat campion este, în realitate, un om modest, dar foarte curajos și pozitiv. Cel puțin așa l-am cunoscut noi, echipa UNIMEDIA, pe judocanul Adil Osmanov, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din acesta an. Adil ne-a relatat, la UNInterviu, cum a ajuns să locuiască în Moldova, deși a copilărit la Moscova, și prin ce greutăți a trecut pentru a câștiga medalia, la competiția internațională de la Paris.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Sportivul care a asigurat, pentru Moldova, bronzul olimpic la JO 2024 are un destin foarte interesant. A copilărit la Moscova, tatăl său fiind din Azerbaijan, iar mama – moldoveancă.

La 16 ani s-a stabilit cu traiul în țara noastră, pasionat de judo și hotărât să ducă faima Moldovei departe în lume. Și i-a reușit, chiar dacă nu deodată, să-și atingă scopul: „Am început să fac judo de la 11 ani, pentru că mă ofensau la școală, iar pentru mine, acesta a fost un stimul serios de a alege luptele. În 2016, i-am scris domnului Valeriu Duminica (n.r. actualul antrenor al sportivului), că vrem să ne mutăm cu traiul aici și să reprezint Moldova la competiții”.

„Prima competiție importantă pentru mine a fost Campionatul European U21, din Finlanda, a fost prima medalie valoaroasă pentru mine. Atunci am înțeles că merg în direcția corectă. În 2022 eram pe locul 122 în topul mondial. Atunci m-am gândit că e important măcar să mă calific, prima perioadă nu am avut rezultate frumoase, dar în ultima jumătate de an am câștigat două turnee și s-a schimba totul radical. În ianuarie 2024 eram pe locul 36, iar după calificarea la JO, am ajuns pe locul 13”, ne-a relatat luptătorul.

Adil a trecut prin foarte multe piedici și dificultăți, dar spune că a făcut, din toate, oportunități care să-l ajute să meargă mai departe, spre noi culmi și victorii. În special i-a fost dificil din cauza numeroaselor traumatisme, cu care s-a ales în urma luptelor pentru medalii, la diverse competiții europene și internaționale: „A fost o etapă foarte grea pentru mine, în special ultima jumătate de an. Aveam multe competiții și foarte multe traumatisme. În cea mai bună formă am fost în martie, când am câștigat două turnee, apoi s-a început declinul, la Campionatul Mondial pot zice că eram tot traumatisme, nu puteam face antrenamente, eram foarte nervos. Deja după această competiție am avut două luni pentru a mă pregăti de JO. Aveam nevoie de operație la umăr, dar medicul nu mi-a spus, ca să nu mă pierd cu firea. Și bine a făcut”.

Și participarea la olimpiada de la Paris s-a lăsat cu surprize neplăcute. Totuși, nici febra, și nici umărul dislocat nu l-au împiedicat să iasă pe tatami și să lupte cu dârzenie, pentru fiecare victorie.

„Pentru mine, această medalie de bronz este mai prețioasă decât aurul, după tot prin ce am trecut, pentru a o câștiga. Dar în toate greutățile vedeam un semn bun. Ceea ce am înțeles a fost că Jocurile Olimpice se deosebesc de celelalte competiți prin presiunea psihologică asupra sportivilor. Câștigă cel care este mai bine pregătit din acest punct de vedere”, ne-a spus judocanul.

„Chiar înainte de JO, am spus că Moldova are toate șansele să facă furori la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice”, a mai adăugat sportivul.

Adil Osmanov ne-a relatat și cum îmbină cariera de sportiv cu munca în cadrul Inspectoratului de Carabinieri, unde este angajat, dar și cu activitatea în comunitatea azerilor din Moldova.

Totodată, sportivul ne-a dezvăluit dacă a reușit cineva să îi cucerească inima și pe ce plan pune viața personală.

Urmăriți UNInterviu cu Adil Osmanov, pentru a afla povestea de viață a medaliatului olimpic:

La începutul lunii martie 2024, Adil Osmanov a câștigat turneul din seria Grand Prix din Austria. Până a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, Adil a obținut 5 victorii, în limitele categoriei de greutate de până la 73kg.

La sfârșitul lunii martie, Adil Osmanov a câștigat titlul de campion absolut în limitele categorie de 73kg, la unul din cel mai grandios și puternic turneu de calificare olimpică – cupa mondială seniori „Grand Slam” din Antalya.

În aprilie, Adil Osmanov a cedat în lupta cu legendarul sportiv georgian Shavdatuashvili Lasha, medaliat la Jocurile Olimpice cu aur, argint și bronz. Luptătorul moldovean s-a clasat pe locul 5 la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat la Zagreb, Croația.

La Jocurile Olimpice de la Paris 2024, judocanul Adil Osmanov a cucerit medalia de bronz, după ce l-a învins, în finala mică, a categoriei de greutate de până la 73 kg, pe italianaul Manuel Lombardo, campion european în 2021 și dublu vicecampion mondial.

Până a disputa duelul pentru distincția de bronz, Adil Osmanov i-a mai învins pe americanul Jack Yonezuka, uzbekul Murodjon Yuldoshev și mongolul Erdenebayar Batzaya.

Vezi, mai jos, o galerie foto cu Adil Osmanov, medaliat cu bronz la JO Paris 2024.

 


Tags: bronz la JOMedaliasportiv
Social