Administrarea unui antibiotic după un raport sexual poate reduce drastic riscul de BTS

Publicat:

Administrarea unui antibiotic după un raport sexual neprotejat poate reduce drastic riscul de a contracta trei boli cu transmitere sexuală (BTS) de origine bacteriană la persoanele cu risc ridicat, potrivit unui studiu clinic dat publicităţii miercuri, informează AFP, potrivit agerpres.

Rezultatele acestuia au fost prezentate la Conferinţa internaţională privind SIDA de la Montreal, Canada, unde au fost salutate drept o etapă importantă.


Citeşte şi: Iranienii au prins curaj: Washingtonul trebuie să demonstreze dorinţa sa de a relansa acordul nuclear! – Black News

“Ar putea duce la modificări ale ghidurilor clinice”, a declarat pentru AFP Steven Deeks, un specialist în SIDA de la Universitatea din California-San Francisco (UCSF), care nu a fost implicat în acest studiu.

Administrarea de doxiciclină a redus cu peste 60% ratele de infecţie cu gonoree şi chlamydia în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi şi, de asemenea, s-a dovedit a fi foarte eficientă împotriva sifilisului – dar nu au existat suficiente cazuri pentru ca aceste rezultate să fie semnificative din punct de vedere statistic.

Medicamentul a fost atât de eficient încât cercetătorii au oprit studiile clinice mai devreme decât se aşteptau.

Publicarea acestui studiu survine într-un moment în care ratele de infectare cu aceste boli sunt în creştere, în special la bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, în rândul cărora utilizarea prezervativului a scăzut de la răspândirea pe scară largă a PrEP (profilaxia pre-expunere), un tratament preventiv eficace împotriva infecţiei cu virusul SIDA, HIV.

Un studiu clinic anterior realizat de cercetătorii francezi a demonstrat eficacitatea doxiciclinei ca profilaxie post-expunere (PEP) împotriva sifilisului şi a chlamydiei, dar nu şi a gonoreei.

Acest nou studiu a fost realizat pe aproximativ 500 de persoane, majoritatea bărbaţi care au avut relaţii homosexuale, din San Francisco şi Seattle.

Unii erau sub tratament PrEP pentru HIV, alţii erau seropozitivi.

În fiecare dintre aceste două grupuri, aproximativ două treimi dintre participanţi primeau doxiciclină, în timp ce ceilalţi nu. Urmărirea s-a făcut prin colectarea rezultatelor la fiecare trei luni.

Tratamentul a fost administrat în termen de trei zile de la expunere şi atât timp cât a fost necesar, în funcţie de frecvenţa raporturilor sexuale.

Administrarea antibioticului a redus incidenţa acestor BTS-uri cu 62% în rândul participanţilor cu HIV şi cu 66% în rândul celor care iau PrEP.

Efectele secundare au fost uşoare şi, în general, participanţii au urmat cu asiduitate tratamentul.

“Avem acum două studii care susţin utilizarea doxiciclinei ca PEP la bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Annie Luetkemeyer, autoarea principală a studiului, de la Universitatea UCSF.

“Cred cu adevărat că trebuie să ne gândim foarte serios la introducerea (acestui tratament) şi la cum să-l încorporăm în ghiduri” pentru a recomanda utilizarea lui.

Citeşte şi: Autorul atacului armat de la 4 iulie, inculpat pentru 117 capete de acuzare – Black News

Cu toate acestea, ea a subliniat că datele disponibile susţin utilizarea acestui tratament în mod specific în rândul grupurilor cu risc ridicat de boli cu transmitere sexuală, nu pentru toată lumea.

Autorii au adăugat că studiile ulterioare vor trebui să analizeze potenţialul impact asupra rezistenţei acestor BTS sau a altor bacterii la antibiotice, precum şi consecinţele potenţial perturbatoare asupra florei intestinale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pearl Jam anulează mai multe date din turneu din cauza problemelor de sănătate

Pearl Jam anulează mai multe date din turneu din cauza problemelor de sănătate Trupa rock Pearl Jam a anulat mai multe date din turneul european...

Richard Gere face trecerea la televiziune şi se alătură serialului ‘The Agency’

Richard Gere face trecerea la televiziune şi se alătură serialului 'The Agency' Actorul american Richard Gere se va alătura distribuţiei serialului "The Agency", produs de...

Letonia introduce parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex

Letonia introduce parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex Modificările legislative care le permit persoanelor homosexuale să înregistreze parteneriate civile destinate cuplurilor de acelaşi sex...

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu Design Museum din Londra va organiza începând de vineri o expoziţie Barbie,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.