X

Administraţia americană ‘şi-a luat mâna’ de pe Ashraf Ghani

Departamentul de Stat al SUA a refuzat luni să spună dacă Washingtonul îl recunoaşte în continuare pe Ashraf Ghani drept preşedinte al Afganistanului după ce acesta a părăsit ţara, duminică, în condiţiile în care insurgenţii talibani au dat jos guvernul afgan în numai câteva săptămâni, informează Reuters, potrivit agerpres.

“Aceasta este o problemă asupra căreia lucrăm împreună cu membrii comunităţii internaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, întrebat pe cine recunoaşte Washingtonul drept lider al Afganistanului.

Citeşte şi: Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea violenţei în Afganistan – Black News

Într-o conferinţă de presă, Price a refuzat de asemenea să spună dacă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a discutat la telefon sâmbătă cu Ghani, ştia la acea dată unde se află preşedintele sau dacă a fost informat despre plecarea lui Ghani.

“Situaţia politică a evoluat foarte repede. Îl vom lăsa pe preşedintele Ghani să caracterizeze ceea ce el i-ar fi putut spune secretarului de stat”, a spus Price. “Nu a existat un transfer oficial al puterii”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Postul Al Jazeera a informat că Ashraf Ghani a fugit în Uzbekistan, însă informaţia nu a putut fi verificată, subliniază Reuters.

Citeşte şi: Relaţiile dintre SUA şi Afganistan vor depinde de mişcările politice ale talibanilor – Black News

Ales pentru prima dată preşedinte în 2014, Ghani a preluat atunci puterea de la Hamid Karzai, care a condus Afganistanul după invazia SUA, în 2001. Ghani a supravegheat încheierea misiunii de luptă a SUA, retragerea aproape completă a trupelor străine din Afganistan şi procesul de pace tensionat cu talibanii.

Tot mai izolat pe plan politic, Ghani a făcut din încheierea deceniilor de război o prioritate, în pofida faptului că talibanii şi-au continuat atacurile asupra guvernului şi forţelor sale de securitate. Ghani a început negocierile de pace cu insurgenţii în capitala Qatarului, Doha, în 2020.

Tags: AfganistanAntony BlinkenAshraf GhaniNed PriceSUAtalibaniUzbekistan
Categorii: Știrile zilei