Administraţia Biden încă analizează dacă să ofere Ucrainei muniţii cu fragmentaţie (Casa Albă)

Publicat:

Administraţia preşedintelui american Joe Biden încă analizează dacă să ofere Ucrainei muniţii cu fragmentaţie, a declarat presei joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, citat de Reuters, în timp ce alţi doi oficiali americani au declarat acestei agenţii de presă că un anunţ oficial ce va confirma furnizarea unor asemenea muniţii către Kiev ar urma să fie făcut vineri, odată cu anunţarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, potrivit agerpres.

Ideea de a furniza Ucrainei muniţii cu fragmentaţie pentru a le folosi în războiul cu Rusia este “examinată activ”, dar deocamdată Washingtonul nu are de făcut niciun anunţ concret cu privire la aceasta, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.


Citește și : Autorităţile britanice au confiscat canabis în valoare de peste 130 de milioane de lire într-o amplă operaţiune

Ziarul New York Times sugerase mai devreme joi că administraţia preşedintelui Biden urma să confirme în cursul zilei furnizarea unor astfel de muniţii pentru armata ucraineană, care a lansat în urmă cu o lună o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, dar care până în prezent a înregistrat doar înaintări minore.

Între timp, doi oficiali americani au declarat agenţiei Reuters, cu condiţia anonimatului, că un nou pachet de ajutor militar american pentru Ucraina, care va include şi obuze cu fragmentaţie de calibrul 155 mm, este aşteptat să fie anunţat vineri.

Acest pachet, ale cărui detalii nu ar fi încă definitivate, ar avea o valoare de peste 500 de milioane de dolari şi va mai cuprinde, printre altele, muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS, vehicule de luptă de infanterie Bradley şi transportoare blindate Stryker, afirmă unul dintre oficialii citaţi.

Washingtonul nu a aprobat deocamdată furnizarea de muniţii cu fragmentaţie Ucrainei din cauza restricţiilor Congresului şi îngrijorărilor din rândul aliaţilor, dar Kievul a insistat pe lângă responsabilii americani să dea undă verde acestor livrări.

Interzise de mai mult de 120 de ţări, muniţiile cu fragmentaţie eliberează un mare număr de submuniţii de mici dimensiuni care pot ucide nediscriminatoriu pe o zonă extinsă, fiind astfel o ameninţare pentru populaţia civilă.

Citește și : Human Wrights Watch: Ucraina şi Rusia trebuie să înceteze să utilizeze bombe cu fragmentaţie

Atât Rusia cât şi Ucraina au folosit astfel de muniţii în războiul lor aflat în desfăşurare, omorând numeroşi civili, a avertizat tot joi Human Rights Watch, care a cerut SUA să nu livreze muniţii de acest fel Kievului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BREAKING – Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA

BREAKING - Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA Președintele Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA din 2024. Acesta a...

Kamala Harris a insistat pentru realegerea preşedintelui Joe Biden, la o strângere de fonduri în Massachusetts

Kamala Harris a insistat pentru realegerea preşedintelui Joe Biden, la o strângere de fonduri în Massachusetts Vicepreşedinta SUA Kamala Harris a insistat sâmbătă pentru realegerea...

O tânără a murit după o intervenție, la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o

O tânără a murit după o intervenție, la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o Valentina Lazari, o tânără de 29 de...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.