X

Administraţia Biden propune aplicarea de noi restricţii solicitanţilor de azil

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a propus marţi aplicarea de noi restricţii solicitanţilor de azil, explicând că doreşte să împiedice un aflux de migranţi la frontiera sudică a Statelor Unite, odată ridicate măsurile legate de pandemia de Covid, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres

Noile reguli dorite de administraţie ar presupune ca solicitanţii de azil să-şi formuleze cererea în prealabil şi nu la sosirea în SUA, în caz contrar considerându-se că nu pot solicita azil.

Citește și :  Iranul impune noi sancţiuni împotriva a peste 30 de persoane şi entităţi din Europa

Aceste măsuri, care mai pot fi discutate timp de 30 de zile, par să revină, parţial, la regimul sever instaurat de predecesorul lui Biden, Donald Trump, şi care a fost în final anulat de justiţie.

Actuala administraţie argumentează însă că, în lipsa unor decizii din partea Congresului, aceasta este singura cale de gestionare a situaţiei de la frontiera pe care încearcă să o treacă în fiecare lună până la 200.000 de persoane, în cea mai mare parte tocmai pentru a cere azil.

“Această administraţie nu va permite haos şi dezordine în masă la frontieră din cauza eşecului Congresului de a lua măsuri”, a declarat un responsabil, sub acoperirea anonimatului.

Regulile anunţate ar obliga migranţii care vor să intre în SUA să solicite azil online, prin intermediul aplicaţiei oficiale CBP One, şi să ceară de asemenea un interviu cu responsabili americani, ori să solicite azilul dintr-o ţară pe care o traversează pentru a ajunge la graniţa SUA.

Sistemul funcţionează deja în cazul migranţilor din Ucraina, Venezuela, Cuba, Nicaragua şi Haiti.

Noile măsuri ar urma să intre în vigoare după ce regulile privind pandemia cunoscute ca “Title 42” şi care permit expulzarea imediată a migranţilor fără vize, inclusiv a potenţialilor solicitanţi de azil, vor fi ridicate, ceea ce este prevăzut pentru 11 mai.

Potrivit unor responsabili americani, ele vor fi temporare şi vor expira după 24 de luni. Responsabilii citaţi nu au precizat cu ce ar urma să fie înlocuite.

Citește și : Inspectori ai AIEA se află în Iran pentru a lămuri ‘ambiguităţile’

Măsurile propuse au fost deja vehement criticate de grupuri de apărare a drepturilor migranţilor.

Acestea vor “închide uşa în faţa a nenumăraţi refugiaţi care caută securitate şi protecţie în SUA”, a declarat Abby Maxman, preşedinta Oxfam America.

Este “o politică ilegală, imorală şi cu un impact înfiorător asupra copiilor, femeilor şi bărbaţilor care caută securitate”, a adăugat ea.

Tags: azilfrontieraJoe Bidenmigrantirestricții
Categorii: Știrile zilei