Administraţia de ocupaţie rusă evacuează Hersonul

Publicat:

Administraţia de ocupaţie din Herson, în sudul Ucrainei, a indicat miercuri că va evacua oraşul înaintea ofensivei ucrainene aşteptate, dând însă asigurări că armata rusă se va lupta pe acest teren ‘până la moarte’, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Începând de astăzi, toate structurile de putere care se află în oraş, administraţia civilă şi militară, toate ministerele se mută de asemenea spre malul stâng’ al Niprului, care mărgineşte oraşul Herson, a indicat Vladimir Saldo, şeful administraţiei de ocupaţie ruse, în direct la postul de televiziune Rossia 24.


Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în largul Alaskăi – Black News

‘Întregul oraş va fi păstrat, dar trebuie să ne asigurăm că civilii sunt în siguranţă. Nimeni nu intenţionează să abandoneze Herson. Militarii se vor bate până la moarte’, a adăugat el.

Vladimir Saldo a mai anunţat că civililor le va fi interzisă ‘timp de şapte zile’ intrarea în regiunea Herson aflată sub control rus.

Autorităţile instalate de Moscova anunţaseră în cursul zilei începerea evacuării civililor spre malul din stânga Niprului. Media ruse au difuzat imagini cu persoane evacuate care se urcă pe feriboturi pentru a traversa fluviul.

‘Este prevăzută evacuarea a 50.000-60.000 de persoane spre malul stâng al Niprului’, indicase Vladimir Saldo pe contul Telegram pro-Kremlin ‘Soloviov Live’ şi citat de agenţiile de presă ruse.

Se prevede evacuarea a 10.000 de persoane pe zi, astfel încât operaţiunea ar urma să dureze şase zile, a mai afirmat el.

Potrivit administraţiei sale, civilii evacuaţi vor putea merge apoi în Rusia, dacă doresc.

Agenţia RIA a transmis că abonaţi ai reţelelor de telecomunicaţii locale au primit SMS-uri în care erau îndemnaţi să se evacueze înaintea ‘bombardamentelor armatei ucrainene’.

Generalul rus Serghei Surovikin, responsabilul operaţiunilor în Ucraina, a afirmat marţi seară la postul Rossia 24 că armata rusă va ‘asigura înainte de toate evacuarea în siguranţă a populaţiei’ din Herson.

Capitala regiunii eponime ocupate de Rusia din primăvară şi anexate în septembrie, oraşul Herson este vizat în prezent de lovituri ucrainene împotriva ‘infrastructurilor’ sale, potrivit generalului rus.

‘Acţiunile ulterioare privind oraşul Herson însuşi vor depinde de situaţia militară’, a spus el, adăugând, fără alte precizări, că ‘nu exclude o decizie foarte dificilă’.

‘Situaţia în zona operaţiunii militare speciale poate fi descrisă ca tensionată’, a recunoscut generalul Surovikin, în plină contraofensivă ucraineană.

‘Mai puţin de o lună a trecut de la anunţul pompos al anexării Hersonului şi concertul solemn din Piaţa Roşie, şi autoproclamata ‘administraţie a oraşului’ … evacuează ceremonios anticipând justiţia ucraineană. Realitatea poate fi dureroasă dacă trăieşti într-o lume fictivă a fanteziei’, a reacţionat miercuri pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de Reuters.

Citeşte şi: Peste 100.000 de francezi cer în stradă salarii mai mari – Black News

Totodată, Kievul a acuzat Moscova că ”încearcă să-i sperie” pe locuitorii din Herson prin organizarea evacuării acestui important oraş, transmite AFP.

”Ruşii încearcă să-i sperie pe locuitorii din Herson cu buletine informative false despre bombardarea oraşului de către armata noastră”, a scris pe Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, care a apreciat că ”acest spectacol de propagandă (…) nu va funcţiona”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.