X

Administraţia lui Donald Trump LEGALIZEAZĂ importul de trofee de elefanţi

Administraţia preşedintelui american, Donald Trump, a generat un val de critici din partea asociaţiilor care militează pentru protejarea animalelor, joi, după ce i-a reautorizat pe vânătorii americani să importe trofee provenind de la elefanţii ucişi în Zimbabwe şi Zambia, informează AFP, conform agerpres.

Decizia administraţiei americane este cu atât mai şocantă cu cât argumentele pe care se bazează această schimbare brutală a politicii oficiale a Statelor Unite faţă de animalele sălbatice sunt considerate eronate de către organizaţiile ecologiste.

Autorităţile americane au anulat astfel o interdicţie precedentă, impusă în mandatul lui Barack Obama, ce viza importul de colţi de elefant, un animal ameninţat cu dispariţia, a cărui populaţie din Africa scade cu rapiditate.

Citeşte şi: Probleme… Mii de soldați americani trimiși suplimentar de urgență în Afganistan

U.S. Fish & Wildlife Service (USFWS) “va emite permise ce autorizează importul de trofee provenind de la elefanţii ucişi în timpul unor partide de vânătoare în Zimbabwe începând din 21 ianuarie 2016 şi până pe 31 decembrie 2018”, a anunţat joi pe site-ul ei această agenţie federală americană însărcinată cu emiterea de permise de vânătoare şi pescuit.

Ea confirmă astfel un anunţ făcut în această săptămână la un forum sud-african pro-vânătoare, Safari Club International Foundation, care a depus eforturi intense, alături de lobby-ul producătorilor americani de arme, NRA, pentru a obţine această victorie.

O reevaluare va fi efectuată la jumătatea anului 2018 în vederea unei eventuale prelungiri a autorizaţiilor.

“Comportament inacceptabil al administraţiei Trump. 100 de elefanţi sunt deja ucişi în fiecare zi. Decizia va duce la intensificarea braconajului”, au denunţat reprezentanţii The Elephant Project într-un mesaj publicat pe Twitter.

La rândul său, Centrul american pentru biodiversitate a criticat decizia administraţiei de la Washington, considerând că “prin acceptarea intrării de capete, picioare şi cozi de elefanţi morţi în Statele Unite”, Donald Trump “legalizează faptele comise de ucigaşii de elefanţi, animale ameninţate cu dispariţia”.

Potrivit organizaţiei Great Elephant Census, numărul de pahiderme a scăzut cu 30% între 2007 şi 2014 în Africa, iar scăderea a fost de 6% în Zimbabwe.

Protejare sau aberaţie?

Administraţia actualului preşedinte republican exploatează prin această decizie un aspect din legea americană referitoare la speciile în pericol (Endangered Species Act), care stipulează că importul unor astfel de trofee poate fi legal dacă se dovedeşte că vânătoarea aduce beneficii conservării pe plan mai larg a speciilor.

“Vânătoarea, ca activitate recreativă, legală, bine legiferată în cadrul unui program, poate fi benefică pentru conservarea anumitor specii, incitând populaţiile locale să protejeze speciile şi injectând bani în programele de conservare”, au explicat reprezentanţii USFWS.

“Pentru a susţine conservarea, vânătorii trebuie să aleagă să vâneze doar în ţările care au un guvern puternic, o legislaţie inteligentă şi populaţii de animale sălbatice cu o stare bună de sănătate”, a adăugat agenţia americană.

Citeşte şi: Inundaţiile fac PRĂPĂD în Haiti. 5 morţi şi 10.000 de case luate de ape – VIDEO

Acest raţionament, denunţat de asociaţia PETA, “echivalează cu vânzarea unui copil pe piaţa neagră cu scopul de a strânge bani pentru a combate violenţele comise asupra copiilor”.

Diplomaţia americană a publicat joi primul ei raport anual despre traficul cu specii sălbatice, care include o listă cu ţările care fac obiectul unor “îngrijorări”, dar pe care nu se regăsesc Zimbabwe şi Zambia.

“Traficul cu specii sălbatice rămâne o gravă infracţiune internaţională, care ameninţă securitatea, prosperitatea economică, statul de drept, eforturile de conservare şi sănătatea umană”, afirmă Departamentul de Stat. “Guvernul american combate acest comerţ ilegal în Statele Unite şi în străinătate”.

Decizia Washingtonului a fost deja luată – fără să facă valuri în presă – în octombrie, atunci când USFWS a anulat interdicţia de a importa trofee de leu provenind din Zimbabwe şi Zambia. Uciderea de către braconieri a leului Cecil în Zimbabwe, în 2015, a provocat o veritabilă polemică mondială.

Numeroşi observatori se întreabă, de asemenea, dacă decizia luată în privinţa elefanţilor de administraţia americană ar putea avea o legătură cu pasiunea pentru vânătoare a celor doi fii mai mari ai preşedintelui, Donald Jr. şi Eric, care participă cu regularitate la partide de vânătoare organizate în Africa.

O fotografie specială a fost distribuită intens pe reţelele de socializare. Imaginea îl prezintă pe Donald Trump Jr. pozând cu o cartuşieră ataşată de centură, un briceag în mâna dreaptă şi o coadă de elefant în mâna stângă, lângă animalul pe care îl împuşcase. 

Tags: asociaţia PETADonald TrumpEndangered Species ActGreat Elephant CensusNRASafari Club International FoundationSUAU.S. Fish & Wildlife Service (USFWS)washingtonZambiaZimbabwe
Categorii: Știrile zilei