X

Administraţia Penitenciarelor din Rusia: Starea de sănătate a cineastului Oleg Senţov este “satisfăcătoare”

Starea de sănătate a cineastului Oleg Senţov, deţinut în Rusia şi aflat de aproape trei luni în greva foamei, este “satisfăcătoare”, a susţinut sâmbătă Administraţia Penitenciarelor din Federaţia Rusă, contrazicând afirmaţiile avocatului său, la o zi după o convorbire între preşedintele francez Emmanuel Macron şi cel rus Vladimir Putin, informează AFP, potrivit agerpres.

Cineastul de 42 de ani, opozant al anexării Crimeei de către Federaţia Rusă, în 2014, este “gata să moară”, a declarat săptămâna aceasta avocatul său, Dmitri Dinze, anunţând că acesta a pierdut 30 de kilograme în timpul detenţiei sale şi suferă de probleme cardiace.

Citește și: Convorbire telefonică Macron-Trump cu privire la Siria şi Iran

“Astăzi, el (Oleg Senţov) nu prezintă semne de insuficienţă ponderală şi noi nu am constatat o deteriorare a stării lui de sănătate”, a subliniat sâmbătă Administraţia Penitenciarelor din Federaţia Rusă. Administraţia se referă explicit la pierderea a 30 de kilograme, afirmând că această informaţie “nu corespunde realităţii” şi calificând drept “satisfăcătoare” starea lui de sănătate.

Acest buletin privind starea de sănătate a lui Senţov a fost difuzat la o zi după o convorbire telefonică Macron-Putin, în timpul căreia liderul francez şi-a exprimat îngrijorarea, “în condiţiile în care starea de sănătate a lui Senţov pare să se degradeze serios”.

Vladimir Putin s-a angajat “să difuzeze rapid elemente despre starea de sănătate” a cineastului ucrainean, potrivit preşedinţiei franceze.

Administraţia Penitenciarelor din Rusia a dat de asemenea asigurări, sâmbătă, că va lua toate măsurile necesare pentru a menţine starea de sănătate a cineastului, care, potrivit acesteia, ia suplimente nutriţionale pentru a-şi ajuta inima şi sistemul nervos.

Citește și: Gaza: Un palestinian a murit în urma rănilor provocate de tiruri ale soldaţilor israelieni

Miercuri, verişoara cineastului, Natalia Kaplan, a declarat că acesta i-a scris într-o scrisoare că îşi “simte sfârşitul aproape”.

Oleg Senţov a început greva foamei în 14 mai pentru a cere eliberarea tuturor ‘prizonierilor politici’ ucraineni deţinuţi în Rusia. El a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru “terorism” şi “trafic de arme”, în urma unui proces calificat drept “stalinist” de Amnesty International.

Tags: Emmanuel MacronFederatia Rusagreva foameiOleg SenţovrusiasănătateVladimir Putin
Categorii: Diaspora