X

Administraţia SUA insistă pentru acces consular la jurnalistul Evan Gershkovich, aflat în arest preventiv în Rusia

Administraţia de la Washington a insistat, miercuri, pentru posibilitatea de a avea acces consular la jurnalistul Evan Gershkovich, aflat în arest preventiv în Rusia sub acuzaţia de spionaj  , informează mediafax.

“Ruşii ne datorează o vizită consulară. Deocamdată, nu am avut acces consular la domnul Gershkovich”, a declarat miercuri Roger Carstens, emisarul special al preşedintelui Joseph Biden responsabil de situaţii privind ostaticii.

Citește și:  China vrea să ÎNCHIDĂ spaţiul aerian la nord de Taiwan

Roger Carstens a subliniat, potrivit postului de televiziune CNN, că preşedintele Biden este determinat să facă “orice este necesar” pentru eliberarea oricărui cetăţean american deţinut ilegal în străinătate.

Ministerul rus de Externe a confirmat miercuri că autorităţile ruse nu au oferit încă acces consular la jurnalistul american Evan Gershkovich. “Cererea este în curs de examinare”, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde. Referindu-se la faptul că Washingtonul consideră ilegală deţinerea jurnalistului american, Serghei Riabkov a precizat: “Nu acceptăm tentative de exercitare a presiunilor, statutul stabilit de Washington nu are nicio importanţă pentru noi”.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a denunţat, marţi, deţinerea “total ilegală” a jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia, precizând că urmează să discute cu familia reporterului publicaţiei The Wall Street Journal, care este acuzat de spionaj.

Departamentul de Stat de la Washington a stabilit luni că jurnalistul Evan Gershkovich este deţinut “în mod incorect” în Rusia. “Această desemnare modifică dinamica acestui caz. Arătăm clar că ceea ce se întâmplă este total ilegal”, a afirmat Biden marţi. Preşedintele SUA a declarat că va încerca să ia legătura cu familia reporterului publicaţiei The Wall Street Journal.

Jurnalistul american Evan Gershkovich, aflat în arest preventiv în Rusia, a fost pus oficial sub acuzare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite. “Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a inculpat pe Evan Gershkovich pentru spionaj în interesele ţării sale. El a negat categoric toate acuzaţiile şi a declarat că era implicat în activităţi jurnalistice în Rusia”, a declarat acum câteva zile un reprezentant al instituţiei.

“Condamnăm ferm deţinerea arbitrară a acestui cetăţean american, reporter la publicaţia The Wall Street Journal. De la arestare, autorităţile ruse nu au prezentat nicio dovadă credibilă pentru a justifica acuzaţiile inventate”, au reacţionat liderii grupurilor politice democrat şi republican din Senatul SUA, Chuck Schumer şi Mitch McConnell. Cei doi senatori au denunţat şi refuzul Moscovei de a oferi acces consular pentru jurnalistul deţinut.

Citește și: Înregistrare video cu decapitarea unui presupus prizonier ucrainean: Volodimir Zelenski denunţă ‘monştrii’ ruşi

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost reţinut de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) în orașul rus Ekaterinburg sub acuzaţia de “spionaj în favoarea agenţiilor guvernamentale din SUA”. Ulterior, a fost plasat de o instanţă în arest preventiv. Jurnalistul publicaţiei The Wall Street Journal este acuzat că a colectat informaţii despre obiective militare ruse. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Tags: Evan Gershkovichi Roger CarstensJoseph BidenrusiaSUA
Categorii: Știrile zilei