X

Administrațiile vamale din Moldova, România și Ucraina vor testa un proiect pentru schimbul automat de informații

Administrațiile vamale din Moldova, România și Ucraina vor testa un proiect pentru schimbul automat de informații

Administrațiile vamale din Moldova, România și Ucraina vor testa un proiect pilot pentru schimbul automat de informații prin intermediul Schimbului Electronic Sistematic de Date (SEED+).  

Citește și: Ședința de judecată împotriva bașcanei Guțul a fost amânată

Circa 50 de funcționari din cadrul Aparatului central și Birourilor vamale au participat la activitățile de instruire. Implementarea acestui sistem va permite trasabilitatea mărfurilor în circuitul regional între statele părți ale Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA) și alte autorități care eliberează acte permisive în cadrul comerțului transfrontalier.

Astfel, prima etapă de testare a schimbului de date a fost demarată la posturile vamale de frontieră Giurgiulești – Reni, Giurgiulești – Galați, Leușeni – Albița și Porubne – Siret, unde urmează să fie implementată aplicația SEED+.

Activitățile de instruire au fost facilitate de misiunea de experți EU4Digital, în cadrul cărora au fost prezentate aspecte tehnice și operaționale privind utilizarea aplicației SEED+, fiind organizate și sesiuni practice cu demonstrații a transferului automat de date pentru mărfuri și vehicule, și alte funcționalități ale aplicației.

Administrațiile vamale din Moldova, România și Ucraina vor testa un proiect pentru schimbul automat de informații

Totodată, experții au oferit recomandări cu privire la modul de integrare a aplicației SEED, astfel încât să fie optimizate și accelerate procedurile de control vamal, în contextul în care acest sistemul are drept scop eficientizarea cooperării instituțiilor vamale în ceea ce privește securitatea și facilitarea schimburilor comerciale internaționale, precum recunoașterea mutuală a Agenților Economici Autorizați (AEO) între statele părți CEFTA, „Coridoarele Verzi”, „E-comerț”.

Odată cu implementarea sistemului informațional, Serviciul Vamal va prelua și aplica Strategia comună de management a riscurilor, care prevede elaborarea unor profiluri de risc comune între autoritățile vamale ale statelor părți și schimbul de date în prealabil pe acest segment prin intermediul SEED+.

Modulul de management al riscurilor va consolida securitatea operațiunilor vamale, contribuind la  prevenirea și combaterea fraudelor vamale.

Tags: Administrațiile vamale din Moldova România și Ucrainaproiect pilot pentru schimbul automat de informațiiSchimbului Electronic Sistematic de DateSEED+Serviciul Vamal al R. Moldova
Știrile zilei