Adunarea Constituantă din Chile va începe redactarea noii Constituţii pe 4 iulie

Publicat:

Adunarea Constituantă îşi va începe activitatea pe 4 iulie în vederea elaborării unei noi legi fundamentale care să înlocuiască Constituţia Chile moştenită din perioada dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990), transmite AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a convocat prima sesiune a acestei adunări de 155 de membri care va avea la dispoziţie nouă luni pentru a-şi îndeplini sarcina, după care textul va fi supus referendumului, într-un discurs pronunţat duminică la palatul prezidenţial La Moneda.


Citește și : Putin încearcă să ofere partidului la putere în Rusia un impuls preelectoral

Una din cele mai des exprimate solicitări din timpul demonstraţiilor care au izbucnit pe 18 octombrie 2019, această nouă Constituţie se doreşte să pună capăt unui text considerat responsabil pentru nedreptăţile şi inegalităţile din Chile, o ţară care este, totuşi, printre cele mai prospere din regiune. Noua Constituţie va înlocui un text bazat pe o viziune ultra-liberală, reformat de multe ori după revenirea la democraţie, în 1990.

Procesul de modificare a legii fundamentale a început pe 15 noiembrie 2019 cu acordul principalelor partide politice, ca modalitate de calmare a tensiunile sociale generate de protestele iniţiate luna precedentă.

Alegerea membrilor acestei adunări a înregistrat victoria surpriză a candidaţilor independenţi, care au obţinut 46% din voturi, în detrimentul partidelor tradiţionale.

O listă electorală formată în urma demonstraţiile din toamna anului 2019, supranumită “Lista poporului”, cu afinităţi de stânga, a câştigat 27 de locuri.

Citește și : SUA donează 2,5 milioane de doze de vaccin Taiwanului

Independenţii, care provin din societatea civilă, au promis schimbări profunde ale modelului chilian de dezvoltare economică care a generat inegalităţi profunde.

Adunarea Constituantă este, de asemenea, paritară, fiind alcătuită din 77 femei, 78 de bărbaţi şi 17 reprezentanţi ai comunităţilor indigene.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.