X

Adunarea Generală a ONU este chemată să aprobe un embargou de arme în Myanmar

Adunarea Generală a ONU este chemată marţi să aprobe un proiect de rezoluţie fără caracter obligatoriu ce prevede “o suspendare imediată” a transferului de arme către Myanmar şi liderii săi militari, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Iniţiat de Liechtenstein, în special cu sprijinul Uniunii Europene, al Regatului Unit şi Statelor Unite, “proiectul va fi supus unei şedinţe plenare cu prezenţă fizică” la ora 19:00 GMT, a precizat purtătorul de cuvânt.

Vezi şi: Raidurile israeliene din Gaza continuă, după ce duminică au fost ucişi 42 de palestinieni – Black News

Potrivit diplomaţilor, dacă consensul nu este obţinut, Adunarea va proceda la vot. Provocarea va fi atunci de a obţine cât mai mult sprijin posibil în rândul celor 193 de state membre ale Adunării Generale.

Aflat în negociere de mai multe săptămâni, textul este co-sponsorizat de 48 de ţări din Europa, America, Africa, o singură ţară, Coreea de Sud, reprezentând Asia în acest grup.

Neobligatoriu spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, dar cu o semnificaţie politică puternică, textul prevede “o suspendare imediată a furnizării, vânzării sau transferului direct şi indirect al tuturor armelor, muniţiilor şi altor echipamente militare către Myanmar” (fostă Birmania n.r.).

El cere autorităţile militare din această ţară care au luat puterea la 1 februarie printr-o lovitură de stat “să pună capăt stării de urgenţă” şi “să înceteze imediat orice violenţă împotriva manifestanţilor paşnici”. De asemenea, textul cere “eliberarea imediată şi necondiţionată” a preşedintelui Win Myint şi a liderei civile Aung San Suu Kyi, precum şi a tuturor persoanelor deţinute în mod arbitrar.

Citeşte şi: O tribună plină cu oameni S-A PRĂBUŞIT într-o sinagogă din Cisiordania (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Proiectul solicită de asemenea Myanmar “să implementeze fără întârziere” planul de întoarcere la democraţie elaborat de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), “să faciliteze o vizită fără întârziere a emisarului ONU”, care are interdicţie să intre în ţară până acum, şi să permită “accesul umanitar sigur şi nestingherit”.

Cererea pentru un embargou asupra armelor este o veche dorinţă a câtorva zeci de ONG-uri. În Consiliul de Securitate, care a adoptat în unanimitate din februarie patru declaraţii asupra Myanmar, de fiecare dată atenuate mai ales de China, ideea adoptării unei astfel de măsuri, care ar presupune un veto al Beijingului, nu a fost niciodată avansată. 

Tags: armeAung San Suu KyiembargouLiechtensteinMyanmarONUWin Myint
Categorii: Știrile zilei