Adunarea Generală a Procurorilor ar putea fi amânată

Publicat:

Adunarea Generală a Procurorilor, planificată pentru 23 august, ar putea fi amânată.

Ședința de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor a început cu examinarea cererilor a doi procurori, candidați la funcția de membru în CSP, care au picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting și au fost trimiși de Curtea Supremă de Justiție la reexaminare. Aceștia au solicitat amânarea Adunării Generale a Procurorilor, planificată pentru 23 august 2023, până la pronunțarea deciziilor finale.

Cu solicitări în acest sens au venit Vitalie Codreanu, procurorul anticorupție și un alt procuror Anatolie Gîrbu, candidat la funcția de membru în CSP.


Citeşte şi: CEC a aprobat Programul calendaristic pentru alegerile locale

Cererile au fost depuse, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat, pe 1 august, deciziile Comisiei Pre-Vetting, iar toți candidații la funcții în CSP și CSM au fost trimiși la reevaluare.

Potrivit procurorilor Codreanu și Gîrbu, în condițiile în care CSJ a dispus reevaluarea tuturor candidaților la funcții în CSP, întrunirea procurorilor nu poate avea loc și trebuie amânată.

La rândul său, după ce au fost examinate solicitările în deliberare, plenul CSP a decis respingerea demersurilor.

Adunarea Generală a Procurorilor ar putea fi amânată

„Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât: a se respinge adresarea procurorilor Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu. Hotărârea va fi publicată pe pagina oficială a CSP și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile. Există o opinie separată, subsemnată de trei membri. Opinia va fi publicată ulterior pe pagina CSP”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile mai multor procurori și judecători, care au picat evaluarea pre-vetting. Potrivit hotărârii instanței, aceștia ar urma să fie reevaluați de Comisie.

Ministerul Justiției a venit cu o reacție, după ce la data de 1 august, completul special al Curții Supreme de Justiție a anulat deciziile Comisiei pre-vetting, în care atrage atenția asupra mai multor „aspecte îngrijorătoare”. „Un set de argumente generice, trase la indigo, fapt ce trezesc nedumeriri”, au scris responsabilii de la Minister.

La fel, și Curtea Supremă de Justiție a reacționat, după ce deciziile anulate ale Comisiei Pre-vetting au stârnic un val de critici. „Curtea a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei atât pe dimensiunea legalității substanțiale, cât şi celei procesuale”, se arată în comunicat.

Comisia Pre-Vetting a anunțat că a luat acte de deciziile Curții Supreme de Justiție, aferente examinării contestațiilor împotriva deciziilor de nepromovare a evaluării integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Responsabilii menționează că odată ce acestea vor fi recepționate oficial, Comisia va analiza minuțios argumentarea Curții și se va expune asupra acțiunilor sale ulterioare.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu o reacție la criticile guvernării privind deciziile CSJ, prin care au fost anulate unele hotărâri ale Comisiei Pre-vetting. „Într-o democrație funcțională, puterea judecătorească trebuie să fie complet independentă și să funcționeze fără niciun fel de interferențe politice sau externe”, au scris reprezentanții Asociației.

Judecătorul Alexei Paniș, vizat de deciziile CSJ, prin care au fost anulate hotărârile pre-vetting, a venit cu o reacție pe marginea criticilor ce a stârnit acest subiect. „Într-un stat de drept justiția nu poate fi tratată ca plantația guvernanților și mesajele lor la acest capitol trebuie să fie mai moderate. Textele deciziilor pronunțate confirmă că între experți și mercenari este o graniță fină, peste care, din păcate, s-a pășit în prevetting”, transmite UNIMEDIA.

Premierul Dorin Recean a venit cu o atenționare către judecătorii din cadrul Curții Supreme de Justiție, care au participat la anularea unor decizii ale Comisiei Pre-vetting. „Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că, nu ne-ați surprins. Veți răspunde conform legislației”, a declarat Recean, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Președinta Comisiei juridice numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a venit cu un comentariu, după ce Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile mai multor procurori și judecători, care au picat evaluarea pre-vetting. „Urmărim o nouă încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară. Nu s-a examinat temeinic, să se vadă dacă intr-adevăr unele merită a fi întoarse la evaluare sau nu. S-a mers pe principiul „după noi și potopul”, a menționat Stamate.

De asemenea, și fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi a venit cu un comentariu, la subiec. „Un nou eșec răsunător al guvernării. Este tot mai consolidată opinia în societate că scopul așa-zisei reforme a PAS a fost de a prelua controlul asupra sistemului judecătoresc”, a menționat juristul.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Ruda implicată în accident’ – Sute de mii de lei, obținute de escroci în doar o seară

'Ruda implicată în accident' - Sute de mii de lei, obținute de escroci în doar o seară Poliția Republicii Moldova anunță că aseară escrocii au...

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a emis astăzi mandate de arestare pe un...

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire în funcție a doi judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Cine sunt magistrații

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire în funcție a doi judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Cine sunt magistrații Președintele Republicii Moldova,...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.