X

Adunarea Generală anuală a ONU din septembrie va fi una virtuală

Din cauza pandemiei de coronavirus, Adunarea Generală anuală a ONU la nivel de lideri va avea loc la New York la datele prevăzute, 22-29 septembrie, dar cu mesaje video înregistrate şi fără prezenţa lor fizică, a anunţat preşedintele său într-o scrisoare adresată membrilor organizaţiei publicată miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Presupun că limitările călătoriilor legate de marile reuniuni din cauza maladiei COVID-19 vor fi, în diverse grade, încă în vigoare în septembrie”, a scris Tijjani Muhammad-Bande, pentru a explica recurgerea la un format virtual al summitului, o premieră în istoria ONU.

Citește și : Berlinul a fost informat oficial despre o posibilă retragere parţială a forţelor americane din Germania

În aplicarea acestor recomandări, cei 193 de state membre ale ONU vor trebui să trimită organizaţiei, cu cinci zile înainte de data reuniunii, o înregistrare video cu reprezentantul lor – preşedinte, premier, ministru sau ambasador – de o durată maximă de 15 minute.

Un diplomat provenit din misiunea diplomatică a ţării sale de la New York va putea asista la difuzarea înregistrărilor în marea sală dedicată Adunării naţionale, care vor fi transmise şi pe site-ul de internet al ONU. Dacă va fi cazul, acest diplomat va putea citi discursul reprezentantului ţării sale de la tribună.

Toţi cei prezenţi vor trebui să poarte obligatoriu mască şi să respecte distanţarea fizică.

Summitul dedicat celei de a 75-a aniversare a ONU, creată în 1945, rămâne programat pentru 21 septembrie dar se va desfăşura în aceleaşi condiţii de înregistrări video transmise în avans, a precizat în scrisoarea sa Tijjani Muhammad-Bande.

De asemenea, au fost decise modificări ale datelor pentru evenimentele conexe programate care se vor derula şi ele virtual: summitul privind biodiversitatea va avea loc pe 30 septembrie, a 25-a aniversare a celei de a 4-a conferinţe mondiale dedicate femeilor va fi celebrată pe 1 octombrie, iar reuniunea la nivel înalt privind eliminarea totală a armelor nucleare va avea loc pe 2 octombrie.

Statele membre sunt încurajate să organizeze orice eveniment paralel prin videoconferinţă, a adăugat Tijjani Muhammad-Bande.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat deja la jumătatea lunii mai că este “puţin probabil” să-i poată aduna la un loc pe liderii planetei în septembrie.

Citește și : SUA au deschis un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei

Adunarea Generală anuală a ONU, cea mai mare reuniune diplomatică de pe planetă însoţită până acum de mai multe sute de evenimente conexe şi mii de întâlniri bilaterale sau multilaterale, nu a fost niciodată anulată după 1945.

Numai două întârzieri au afectat organizarea evenimentului, amânat în noiembrie 2001 după atentatele de la 11 septembrie şi în decembrie 1964 din cauza unei crize financiare.

Tags: adunarea generalanew yorkONUsummitTijjani Muhammad-Bande
Categorii: Știrile zilei