X

Adunarea Naţională franceză aprobă adopţia deplină de către cupluri aflate într-o uniune civilă sau în concubinaj

Adunarea Naţională franceză a adoptat vineri – prin ridicarea mâinii şi în aplauze, în pofida opoziţiei dreptei – un proiect-far al partidului lui Emmanuel Macron (LREM) cu privire la adoptarea de copii de către cupluri necăsătorite, care autorizează adopţia deplină de către cupluri aflate într-o uniune civilă sau în concubinaj, relatează AFP, potrivit news.ro .

Secretarul de stat însărcinat cu copiii Adrien Taquet a subliniat că, în prezent, singura posibilitate a cuplurilor necăsătorite este ca unul dintre membrii cuplului să adopte un copil.

Citește și : Norvegia pune la bătaie trei vaccinuri în combaterea pandemiei de coronavirus

”Prin consolidarea filiaţiei la ambii membri ai cuplului, consolidăm drepturole copilului”, mai ales în cazul destrămării cuplului, a subliniat el, împotriva unor argumente în acest sens ale dreptei.

”Dacă primează doar interesul copilului, atunci este de preferat să-i oferim cât mai multe garanţii posibile” şi să se rămână la adoptarea de către cupluri căsătorite, a îndemnat Thibault Bazin (LR).

Colegul său Xavier Breton a denunţat o ”concepţie” a majorităţii parlamentare fondată, în opinia opoziţiei, ”pe dorinţa adulţilor”.

”Puţin ne pasă de modernitate”, ”mariajul oferă o securitate juridică pe care nu o oferă nici Pacs (uniunea civilă), nici concubinajul”, a denunţat Emmanuelle Ménard (extremă dreapta).

O altă dispoziţie atacată de dreapta este articolul 2 al proiectului de lege, care prevede ca persoanele care adoptă ”să fie în măsură să prezinte proba unei comunităţi de viaţă de cel puţin un an” – în prezent, doi – sau ”să fie în vârstă, şi una şi cealaltă, de cel puţin 26 de ani” – 28 în prezent.

”Un an de viaţă comună în vederea luării deciziei adopţiei este un pic cam neserios”, a tunat Ménard.

Secretarul de stat a subliniat că este vorba despre ”plafoane” în vederea cererii aprobării în vederea unei adopţii şi că media de vârstă a persoanelor care adoptă este, în prezent, de 41 de ani.

Raportoarea Monique Limon (LREM) a apărat poziţia ”echilibrată” a proiectului de lege, în contextul unor amendamente ale formaţiunii sale vizând să scadă şi mai mult vârsta minimă.

Citește și : Profesorul anului predă într-o școală din India. El a fost premiat cu un milion de dolari

Dezbaterea cu privire la filiaţia copiilor născuţi prin gestarea pentru alţii în străinătate a revenit, de asemenea, scurt, în hemiciclu.

Raphaël Gérard (LREM) a deplâns faptul că ”părintele este nevoit să recurgă la adopţie” şi a cerut ”să nu se discrimineze copiii în funcţie de felulu în care au fost concepuţi”.

Taquet i-a replicat că scopul şedinţei nu este să redeschidă aceastădezbatere, tranşată deja în cadrul examinării unui proiect de lege privind bioetica.

Tags: Adrien TaquetconcubinajEmmanuel MacronLREMThibault Bazin
Categorii: Diaspora