Afacerea de familie a judecătorului Ghenadie Eremciuc

Publicat:

Ghenadie Eremciuc este unul dintre cei doi judecători din Bălți transferați recent la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Chișinău. Are 46 de ani, dintre care ultimii nouă i-a dedicat instrumentând dosare și dând sentințe.

Pe masa magistratului au ajuns dosare penale și contravenționale. Recent însă, în luna mai, a fost transferat de la Bălți la CSJ pentru o perioadă de șase luni, potrivit Anticorupție.md.


APARTAMENTUL PREFERENȚIAL DIN CHIȘINĂU

Deși în ultimii ani a lucrat și trăit la Bălți, Eremciuc s-a asigurat cu un loc de trai în capitală. În 2021, judecătorul din Bălți a contractat un apartament la preț preferențial. Mai exact este vorba despre un proiect al Consiliului Superior al Magistraturii prin care își propunea să asigure cu spațiu locativ angajații din sistem. Astfel, Eremciuc și-a cumpărat apartament la jumătate din prețul de piață, adică doar cu 27 de mii de euro, în loc de 50 de mii.

Citește și : Comitetul Executiv al Găgăuziei ‘rămâne tot în aer’

Noua locuință se află în sectorul Ciocana din capitală, iar banii i-a luat cu împrumut, potrivit declarației de avere. Creditorul e avocatul Gheorghe Cobzac, fost coleg cu Eremciuc pe când acesta lucra în Procuratură. Judecătorul urmează să-i întoarcă suma până la finele lui 2023. Anul trecut, Cobzac iar le-a împrumutat bani – 300 de mii de lei, pe care familia Eremciuc trebuie să-i restituie până în 2024, scrie stiri.md.

L-am sunat pe Cobzac să-l întrebăm în ce relație se află cu Eremciuc, ținând cont că i-a dat cu împrumut sume mari de bani.

„Eu îl cunosc, dar așa oleacă, îl cunosc un pic, am avut ocazia, cândva am lucrat cu dânsul în Procuratură”, ne-a răspuns avocatul. Însă în momentul în care l-am întrebat despre banii împrumutați, Cobzac a evitat să răspundă.

„Știți ce, eu nu vreau să discut pe tema asta, adică eu nu vreau să discut pe tema dată cu jurnaliștii. Noi ne clarificăm [n.r. cu referire la datoria lui Eremciuc pe care trebuie să i-o restituie până la finele lui 2023]. Este o procedură oficială, pentru ce trebuie jurnaliști dacă e o procedură [în] care sunt documente, declarații?! Dar eu nu vreau să discut pe tema asta și gata, și încă cu jurnaliștii”, a conchis creditorul lui Eremciuc.

În municipiul Bălți, familia Eremciuc are o casă. Mai exact în satul Elizaveta, aflat la 11 km de oraș, locul de baștină al judecătorului. Conform declarației de avere, locuința a fost dobândită în anul 2003. Are o suprafața de 202,8 metri pătrați și o valoare cadastrală de circa 605 mii de lei. În 2015, prin certificat de moștenitor, unul din copiii soților Eremciuc obține o casă cu două anexe și un teren aferent, amplasate la fel în satul Elizaveta.

AFACEREA DE FAMILIE

Soția judecătorului, Inga, activează și ea în sistemul judiciar. E șefa Serviciului penal și contravențional de la Curtea de Apel Bălți. În 2017, femeia și-a deschis o firmă. Se numește Tradiție și Familia SRL și are ca gen de activitate cultivarea plantelor și creșterea animalelor. Deși deține 100% din companie, nici ea, și nici soțul său, nu indică această informație în declarațiile de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate. Potrivit legii, persoanele cu funcții publice „trebuie să declare cota-parte/acţiunile în capitalul social al unui agent economic deţinute de subiectul declarării personal sau de membrii familiei, concubinul/concubina acestuia, inclusiv ca beneficiari efectivi”. Ghenadie Eremciuc declară doar că soția sa are calitate de fondatoare a companiei.

Am contactat-o telefonic la birou pe Inga Eremciuc, însă nu ne-a răspuns. Totuși am reușit să o găsim la Curtea de Apel Bălți, unde activează. Inga Eremciuc a refuzat să vorbească cu jurnaliștii TV Nord, justificându-se că este la serviciu și are mult de lucru. Totuși, i-am adresat întrebarea cu ce se ocupă firma la care este fondatoare și ne-a răspuns „cu transporturile”. Totodată, ne-a spus că firma nu înregistrează venituri de aceea a și împrumutat bani propriei afaceri, tot pentru acest lucru a fost și împrumutul de la avocatul Gheorghe Cobzac.

Afacerea e una de familie, întrucât administratoarea firmei este Viorica Gorobeț, sora judecătorului. Potrivit ultimelor date ale Biroului Național de Statistică, în 2021 compania a avut doi salariați, iar profitul înregistrat a fost de 52,4 mii de lei.

Însăși fondatoarea companiei investește în „Tradiție și Familia”, cel puțin așa reiese din declarațiile de avere. Anul trecut, Inga Eremciuc a declarat că a dat cu împrumut firmei sale suma de 246.200 de lei.

Familia Eremciuc are circa 30 de hectare de teren agricol. Terenurile, peste 80 la număr, au fost cumpărate începând cu anul 2000. Doar anul trecut, în proprietatea familiei au intrat cinci terenuri.

Judecătorul mai indică în declarația sa câteva vehicule motorizare. În 2020, magistratul a devenit proprietarul unui tractor al cărui valoare declarată este de 10 mii de lei (circa 500 de euro) și a unei remorci în valoare de două mii de lei, ambele indicate ca fiind defecte. Pe site-urile de vânzări, prețul unui tractor de model MTZ-80 ca al lui Eremciuc variază între 2.900 și 4.800 de euro.

Totodată, familia magistratului mai declară și un autocamion de model MAZ 54323, estimat la 31 de mii de lei și două semiremorci ale căror valoare totală ajunge la aproximativ 94 de mii de lei.

Eremciuc mai deține 0,22% din SRL-ul „Magazinul Bunătate-Elizaveta”.

L-am sunat pe Ghenadie Eremciuc să-l întrebăm de firmă, terenuri, dar și despre împrumuturile luate. Prima dată a spus că este ocupat și că nu poate să vorbească. Am revenit după orele de muncă, însă judecătorul a refuzat să vorbească, pe motiv că nu ne cunoaște, deși ne-am prezentat de fiecare dată ca fiind jurnaliști.

Citește și : Guţul ar putea dizolva Adunarea Populară

„Pe telefon eu povești tare multe am auzit și am citit în toată ziua, ani de zile povești pe telefoane. Eu cam sunt prea mare pentru povești pe telefoane. Oamenii normali vin și se adresează la instituție, vin să se vadă în față cine e, dar așa pe telefon sună… poate sunteți pușcăriaș din Soroca…?! Băieți, hai fiți serioși”, ne-a răspuns judecătorul de la Curtea Supremă și a pus receptorul.

Ulterior i-am trimis întrebările într-un mesaj. Până la publicare acestui articol, Eremciuc nu ne-a expediat un răspuns.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Ruda implicată în accident’ – Sute de mii de lei, obținute de escroci în doar o seară

'Ruda implicată în accident' - Sute de mii de lei, obținute de escroci în doar o seară Poliția Republicii Moldova anunță că aseară escrocii au...

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile

Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, arestați pentru 30 de zile Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a emis astăzi mandate de arestare pe un...

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire în funcție a doi judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Cine sunt magistrații

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire în funcție a doi judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Cine sunt magistrații Președintele Republicii Moldova,...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.