Afganistan. Americanii îşi cer scuze după ce au răspândit manifeste OFENSATOARE pentru musulmani

Publicat:

Forţele americane din Afganistan au prezentat scuze miercuri după ce au difuzat pe plan local pliante reprezentând un câine pe care au fost scrise cuvinte reprezentând mărturisirea de credinţă musulmană, o imagine considerată foarte ofensatoare de către mulţi musulmani, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Fotografia de pe pliante, care circulă pe reţelele de socializare, arată un leu alergând după un câine alb – culoarea drapelului talibanilor – pe corpul căruia a fost înscrisă mărturisirea de credinţă musulmană: “Nu există alt Dumnezeu decât Allah şi Mohamed este mesagerul său‘.


Citeşte şi: Avertisment pentru toată lumea. Chiar dacă va fi învins, Statul Islamic NU va dispărea

Câinii sunt percepuţi în genere de unii musulmani drept nişte creaturi impure, iar asocierea acestui patruped cu islamul a provocat mânia multor oameni în Afganistan, o ţară foarte evlavioasă.

“Luaţi-vă înapoi libertatea de la aceşti câini. Ajutaţi forţele de securitate să elimine aceşti duşmani. Luaţi-vă înapoi libertatea şi asiguraţi-vă securitatea!“, proclamă textul din pliantele difuzate în provincia centrală Parwan, în apropiere de Kabul.

Forţele NATO recurg în mod frecvent la difuzarea de pliante în multe părţi ale Afganistanului pentru a încerca să descurajeze populaţia să sprijine insurgenţii.

Pe reţelele de socializare, numeroşi utilizatori au condamnat conţinutul pliantelor: “Moarte necredincioşilor, moarte slugilor lor”, a scris unul dintre ei pe Facebook.

“Au făcut aceasta într-o ţară în care 99,9% din populaţie este musulmană. Vom vedea cum vor reacţiona (insurgenţii) “, scrie un alt utilizator.

General-maiorul James Linder, responsabil cu operaţiunile speciale ale SUA şi NATO în Afganistan, a prezentat scuze într-un comunicat, recunoscând “eroarea”.

“Desenul pliantelor conţine dintr-o eroare o imagine extrem de ofensatoare pentru musulmani şi pentru religia islamică. Îmi prezint scuzele mele sincere. Avem cel mai profund respect pentru Islam şi partenerii noştri musulmani din lume”, a spus el.

Citeşte şi: Londra ANUNŢĂ ce se va întâmpla cu imigranţii care vor să muncească în UK

O “anchetă” a fost declanşată cu privire la acest incident, a precizat un purtător de cuvânt al forţelor pentru operaţiuni speciale de la baza aeriană americană Bagram în provincia Parwan.

Hassiba Efat, membru al Consiliului provincial din Parwan, a considerat “pliantele extrem de ofensatoare pentru islam”.

“Oamenii în sate sunt indignaţi de acest lucru, dar pentru moment nu am auzit de nicio demonstraţie”, a declarat el pentru AFP.

Forţele străine “şi-au cerut scuze şi au promis să recupereze cât mai multe pliante posibil”, a adăugat acesta.

Nu este pentru prima oară când forţele americane generează astfel de controverse în Afganistan, unde sunt prezente încă din 2001.

În 2012, câţiva militari au dat foc la exemplare din Coran. Manifestaţii violente au urmat timp de mai multe zile, în cursul cărora peste 40 de persoane au fost ucise, aminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale Cântăreaţa Pink a anunţat că nu va putea cânta, miercuri, la Berna. Această decizie a...

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea...

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport)

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport) Politicienii și demnitarii de stat sunt persoanele care inițiază cel mai des...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.