X

Afganistan: Guterres lansează un apel la ‘negocieri directe de pace’ cu talibanii

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat miercuri un apel către guvernul afgan şi talibani să demareze ‘negocieri directe de pace’, în timp ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat constituirea unei ‘echipe de negociatori’ din 12 persoane, informează AFP, scrie Agerpres.

Într-un discurs citit de subsecretarul general al ONU în deschiderea unei reuniuni ministeriale privind Afganistanul la Geneva, Guterres a apreciat că ‘găsirea unei soluţii politice este mai urgentă ca oricând’.

Citește și : Numărul imigranţilor ilegali în SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani

‘În momentul de faţă, am putea avea o ocazie rară de a începe discuţii de pace directe între guvernul afgan şi talibani. Nu trebuie să ratăm’ un astfel de prilej, a spus el.

Prezent în deschiderea dezbaterilor de la Geneva, preşedintele afgan a declarat că a fost stabilită o ‘foaie de parcurs pentru negocierile de pace’. ‘Am instituit organismele şi mecanismele necesare pentru a ajunge la un acord de pace’, a spus el, precizând că o echipă de negociatori de 12 persoane a fost constituită şi va fi condusă de şeful său de cabinet Abdul Salam Rahimi.

‘Căutăm un acord de pace în care talibanii afgani ar fi incluşi într-o societate democratică şi incluzivă’, a subliniat el.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a afirmat la rândul său, la Geneva, că Afganistanul se află într-un ‘moment critic în istoria sa’. ‘Noi credem că este timpul ca discuţii concrete să înceapă’, a spus ea.

Ministrul de externe elveţian, Ignazio Cassis, a declarat că Elveţia este ‘dispusă să găzduiască orice rundă de negocieri’.

În discursul său, Guterres a salutat ‘recentele eforturi de pace, inclusiv oferta guvernului de a purta discuţii fără condiţii prealabile’.

Talibanii şi-au intensificat atacurile împotriva forţelor afgane de securitate în 2018, chiar în timp ce SUA îşi intensificaseră eforturile pentru a angaja negocieri de pace.

Citește și : Berlinul râvneşte la locul de membru permanent al Franţei în Consiliul de Securitate al ONU

Insurgenţii afgani au evocat cel puţin trei reuniuni în ultimele luni cu responsabili americani în Qatar, dar diplomaţia americană nici nu a confirmat şi nici nu a negat aceste discuţii directe.

Diplomaţia americană a asigurat întotdeauna că nu se va angaja în discuţii directe cu talibanii, refuzând să se substituie guvernului afgan.

Emisarul american pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a afirmat la mijlocul lunii noiembrie că speră la un acord de pace în termen de cinci luni, invitând ‘cele două părţi să se organizeze pentru a nu pierde ocazia de a pune Afganistanul pe calea soluţionării politice şi a reconcilierii’.

Tags: AfganistanAntonio GuterresAshraf GhanigenevaONUpace
Categorii: Știrile zilei