Afganistanul a încheiat un acord cu Rusia pentru furnizarea a milioane de tone de produse petroliere şi de cereale

Publicat:

Afganistanul a încheiat un acord cu Rusia care prevede furnizarea de către Moscova a milioane de tone de produse petroliere şi de cereale, primul mare contract economic încheiat de talibani de la revenirea lor la putere, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Rusia este lovită de sancţiuni occidentale fără precedent drept răspuns la invadarea Ucrainei, ceea ce a împins Moscova să exporte mai mult spre Asia pentru a-şi susţine economia.


Citește și : Parlamentul European a anunţat nominalizările din acest an pentru premiul Saharov

“Contractul a fost încheiat luna trecută, când ministrul industriei şi comerţului a vizitat Rusia”, a declarat miercuri pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestui minister, Abdul Salam Jawad.

El nu a furnizat amănunte privind condiţiile financiare ale contractului.

Acordul prevede ca Afganistanul să primească un milion de tone de benzină, un milion de tone de motorină, 500.000 de tone de gaz petrol lichefiat (GPL) şi două milioane de tone de cereale.

Ministerul afgan al Economiei a anunţat într-un comunicat că această aprovizionare ar urma să ajungă “în următoarele săptămâni”.

Criza economică pe care o traversa deja Afganistanul nu a făcut decât să crească odată cu revenirea la putere a talibanilor, în august 2021.

Sistemul bancar aproape s-a prăbuşit după îngheţarea de către SUA a unor active în valoare de 7 miliarde de dolari ale Băncii centrale din Afganistan, în zilele care au urmat preluării puterii de către islamişti.

Situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult odată cu încetarea ajutoarelor externe de miliarde de dolari care au ajutat să se menţină pe linia de plutire bugetul de stat în cei 20 de ani de ocupaţie americană.

Doi ani de secetă au avut de asemenea repercusiuni grele asupra producţiei agricole afgane.

Talibanii s-au declarat gata să încheie acorduri economice cu oricine doreşte acest lucru. Ei au primit până acum petrol şi gaz din Iranul vecin.

Citește și : Taifunul Noru a atins uscatul în Vietnam

Regimul taliban nu a fost recunoscut de nicio ţară, dar Moscova a menţinut relaţii cu această mişcare chiar înainte ca ea să revină la putere.

Rusia a fost una dintre puţinele ţări care şi-a menţinut ambasada deschisă la Kabul în timpul şi după revenirea haotică a talibanilor la putere, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sezonul de export al merelor moldovenești s-a finalizat: 133 mii tone, în peste de 30 de țări ale lumii

Sezonul de export al merelor moldovenești s-a finalizat: 133 mii tone, în peste de 30 de țări ale lumii Sezonul de export al merelor moldovenești...

Sondaj: Patru partide ar trece pragul electoral, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare anticipate

Sondaj: Patru partide ar trece pragul electoral, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare anticipate Parlamentul s-ar schimba, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri...

Andrei Uncuța: Spitalul Republican colaborează cu spitalele mari din România pentru a asigura schimb de experiență

Andrei Uncuța: Spitalul Republican colaborează cu spitalele mari din România pentru a asigura schimb de experiență Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga” colaborează cu spitalele mari din...

Două eleve din Soroca au obținut câte o bursă în cadrul concursului ‘Jurnalismul Civic pentru Schimbare’

Două eleve din Soroca au obținut câte o bursă în cadrul concursului 'Jurnalismul Civic pentru Schimbare' Două eleve din Soroca, Mihaela Melnic și Ecaterina Muntean,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.