Afganistanul, în pragul unui colaps economic, avertizează Pakistanul. UE constată un risc crescut de persecuţie a solicitanţilor de azil

Publicat:

Pakistanul a organizat joi o întâlnire privind situaţia din Afganistan cu trimişi din Statele Unite ale Americii, China şi Rusia, în condiţiile în care ministrul de externe pakistanez a avertizat că ţara vecină se află în pragul colapsului economic, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Grupul de ţări cunoscut sub numele de “Troika Plus” s-a reunit oficial pentru prima dată de când talibanii au preluat controlul în Afganistan, pe 15 august.


Citeşte şi: China anunţă un acord cu SUA pentru ‘consolidarea acţiunii climatice’ – Black News

“Angajamentul faţă de Afganistan nu doar că trebuie să continue, dar trebuie îmbunătăţit din mai multe motive”, a subliniat ministrul de externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi, în declaraţia de deschidere a reuniunii de la Islamabad.

“Nimeni nu doreşte o recidivare a războiului civil, nimeni nu vrea un colaps economic care să stimuleze instabilitatea; toată lumea vrea ca problema elementelor teroriste care operează în interiorul Afganistanului să fie reglementată eficient şi cu toţii dorim să prevenim o nouă criză a refugiaţilor”, a notat acesta.

Agenţiile umanitare trag insistent semnale de alarmă că Afganistanul se îndreaptă spre o criză umanitară dezastruoasă, în condiţiile în care economia se scufundă din cauza blocării majorităţii ajutoarelor şi a restricţiilor asupra sistemului bancar instituite de guvernele de pe plan internaţional după ce talibanii au preluat controlul în ţară.

Pakistanul a cerut guvernelor străine, inclusiv SUA, să permită ajungerea ajutorului pentru dezvoltare în Afganistan pentru a preveni colapsul. Islamabadul a cerut totodată deblocarea activelor în valoare de miliarde de dolari de care dispune banca centrală a Afganistanului în străinătate.

“Astăzi, Afganistanul se află în pragul unui colaps economic”, a insistat Qureshi.

Pakistanul a adus în discuţie şi ideea aderării Afganistanului la CPEC, proiectul său de infrastructură în valoare de mai multe miliarde de dolari împreună cu China, aflat sub auspiciile Iniţiativei Belt and Road a Beijingului (BRI).

Conferinţa de joi este cea mai recentă dintr-o serie de reuniuni diplomatice din regiune. Ministrul de externe interimar numit de talibani în Afganistan a efectuat săptămâna aceasta o vizită de trei zile la Islamabad pentru a discuta despre comerţ şi alte relaţii, în timp ce India învecinată a organizat miercuri o conferinţă cu ţări regionale, la care însă rivalul său Pakistan nu a participat, menţionează Reuters.

Pe de altă parte, într-un raport publicat tot joi, Biroul Uniunii Europene de sprijin pentru azil EASO a consemnat un risc crescut de persecuţie pentru unii solicitanţi de azil din Afganistan după ce talibanii islamişti au preluat puterea în această ţară, transmite dpa.

Între aceştia se numără foşti membri ai armatei afgane şi ai forţelor de securitate, angajaţi ai guvernelor străine, lucrători în mass-media şi activişti pentru drepturile omului, conform analizei publicate joi de agenţia cu sediul în Malta.

Peste tot în Afganistan, solicitanţii de azil au mai puţine alternative de a cere protecţie, conform raportului. Astfel, oraşe precum Kabul, Herat şi Mazar-i-Sharif nu mai sunt considerate sigure pentru unii solicitanţi de azil.

Vezi şi: Patru astronauţi au decolat spre SSI la bordul SpaceX – VIDEO – Black News

De asemenea, preluarea controlului de către talibani ar urma probabil să aibă un impact negativ asupra statutului femeilor şi fetelor, a mai consemnat EASO, conform căruia în august, luna când talibanii au preluat puterea, numărul cererilor de azil din Afganistan către UE au crescut cu 38% faţă de luna precedentă, afganii devenind cel mai numeros grup de solicitanţi de azil.

Ani la rând, Siria a fost în mod constant principala ţară de origine a solicitanţilor.

Raportul EASO este menit să ajute factorii de decizie şi strategii politici din sistemul european de azil să evalueze aplicaţiile cererile. Agenţia creează profiluri şi ierarhizează riscurile de persecuţie pentru diferite grupuri sociale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics își extinde în prezent operațiunile de...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.