Afganistanul propune talibanilor un plan de pace ‘fără precondiţii’

Publicat:

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, le-a propus miercuri talibanilor, în deschiderea unei conferinţe internaţionale de pace la Kabul, recunoaşterea ca grupare politică legitimă, în cadrul unui proces care ar putea conduce la negocieri menite să pună capăt conflictului ce durează de 16 ani, relatează Reuters, potrivit agerpres.

‘Guvernul le oferă negocieri de pace talibanilor, fără precondiţii’, a declarat preşedintele Ghani în deschiderea conferinţei, la care participă în jur de 25 de state şi organizaţii implicate în aşa-numitul ‘Proces de la Kabul’.


Citeşte şi: Un val de suspiciuni planează asupra lui Jean-Claude Juncker. Europarlamentarii cer o anchetă imediată

Oferta se adaugă unei serii de semnale venite atât din partea guvernului afgan, susţinut de Occident, cât şi din partea talibanilor, şi care indică o mai mare disponibilitate spre dialog.

Potrivit lui Ghani, ar trebui creat un cadru politic pentru negocieri de pace, iar talibanii să fie recunoscuţi ca grupare politică legitimă, cu un birou politic oficial, urmând ca, la schimb, mişcarea să recunoască guvernul afgan şi respecte domnia legii.

Ghani a propus, de asemenea, o încetare a focului şi eliberarea de prizonieri, declarându-se dispus să accepte o revizuire a Constituţiei în cadrul unui pact cu talibanii. Numele talibanilor eliberaţi ar putea fi eliminate de pe listele internaţionale de terorişti şi, de asemenea, ar putea fi convenite aranjamente de securitate pentru talibanii care vor accepta să se alăture procesului de reconciliere. Foştii luptători şi refugiaţi ar putea fi reintegraţi şi li s-ar putea oferi locuri de muncă.

Talibanii, care luptă pentru a-şi restabili controlul după ce în 2001 au fost alungaţi de forţele internaţionale conduse de SUA, au propus începerea de discuţii cu Statele Unite, dar până acum au respins negocieri directe cu guvernul afgan. Nu este clar dacă sunt pregătiţi să-şi schimbe poziţia, în pofida presiunii internaţionale tot mai mari. Atât SUA, cât şi comunitatea internaţională insistă că guvernul afgan trebuie să aibă rolul conducător în negocierile de pace.

Citește și : Polul Nord înregistrează temperaturi maxime record

SUA şi-au sporit anul trecut ajutorul militar pentru forţele afgane, mai ales printr-o intensificare a loviturilor aeriene, în scopul de a-i constrânge pe insurgenţi să vină la masa negocierilor.

Talibanii controlează direct sau îşi exercită influenţa asupra a 13% din teritoriul afgan, potrivit SUA, în timp ce alte surse vorbesc despre un procent de până la 40%, indică dpa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zodia care se va umple de bani în august

Zodia care se va umple de bani în august August 2024 vine cu oportunități financiare neașteptate pentru mai multe semne zodiacale. Astrele sunt deosebit de...

Conturile bancare din Moldova ale lui Șor și Plahotniuc – blocate. Decizia vizează încă 9 persoane

Conturile bancare din Moldova ale lui Șor și Plahotniuc – blocate. Decizia vizează încă 9 persoane Consiliul Interinstituțional de Supervizare (CIS), responsabil de aplicarea măsurilor...

O ripostă iraniană, așteptată ‘în următoarele zile’; forţele SUA din Irak şi Siria ar putea fi vizate

O ripostă iraniană, așteptată 'în următoarele zile'; forţele SUA din Irak şi Siria ar putea fi vizate Preşedintele american Joe Biden preconizează desfăşurarea unor forţe...

Din septembrie, elevii din Chișinău vor frecventa gratuit grupele cu program prelungit

Din septembrie, elevii din Chișinău vor frecventa gratuit grupele cu program prelungit Din luna septembrie, în școlile din Chișinău grupele cu program prelungit vor fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.