X

Afganistanul se teme de violenţe în regiune după uciderea generalului iranian Soleimani

Afganistanul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă intensificare a violenţelor în regiune după atacul SUA în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad, relatează DPA, care citează un comunicat al guvernului de la Kabul, scrie agerpres.

Afganistanul, ţară afectată de război, a făcut apel atât la Iranul vecin, cât şi la SUA, partenerul său strategic, să împiedice orice escaladare a violenţelor.

Citește și : Pompeo critică o opinie a Franţei faţă de uciderea generalului Soleimani într-un raid în Irak

Comunicatul vine după atacul din noaptea de joi spre vineri în care au fost ucişi Qassem Soleimani, comandantul popular al trupelor de elită iraniene Forţa al-Qods, şi Abu Mahdi al-Muhandis, şeful adjunct al miliţiilor Hashd al-Shaabi din Irak.

“Astăzi, în cadrul unor discuţii cu secretarul american de stat (Mike Pompeo – n.r.), am subliniat din nou că teritoriul afgan nu trebuie folosit împotriva unei ţări terţe sau în conflicte regionale”, a scris vineri seară pe Twitter preşedintele afgan Ashraf Ghani, după o convorbire la telefon cu şeful diplomaţiei americane.

Şeful executivului afgan Abdullah Abdullah şi-a exprimat speranţa că “evenimentele recente nu vor avea un efect negativ asupra cooperării între prietenii şi aliaţii noştri din Afganistan”.

Fostul preşedinte afgan Hamid Karzai a făcut de asemenea apel la calm între cele două ţări, într-o postare pe Twitter.

Citește și : UE îndeamnă SUA şi Iranul să dea dovadă de reţinere pentru a evita escaladarea conflictului

Washingtonul este aliatul strategic al Afganistanului, SUA având o prezenţă militară în această ţară de aproape două decenii.

În acelaşi timp, Iranul a găzduit mulţi ani milioane de refugiaţi afgani şi se consideră că are o relaţie strânsă cu mişcarea talibană insurgentă din Afganistan.

Tags: AfganistanbagdadForţa al-QodsIrakQassem SoleimaniSUA
Categorii: Sinteze