X

Aflat în Arabia Saudită, şeful diplomaţiei franceze aruncă săgeţi otrăvite către Iran

Franţa este preocupată de ‘tentaţia hegemonică’ a Iranului în Orientul Mijlociu, a declarat, joi, la Riad, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său saudit Adel al-Jubeir, menţionând în special programul de rachete balistice al Teheranului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ministrul francez Le Drian a afirmat că a evocat cu omologul său saudit ‘rolul Iranului şi diferitele domenii în care acţiunile acestei ţări’ provoacă preocupări.

Citeşte şi: Asasinat la comandă în Israel? Un om a murit după ce maşina i-a sărit în aer pe autostradă – FOTO

‘Mă gândesc în special la intervenţiile Iranului în crizele regionale, la această tentaţie hegemonică şi la programul balistic iranian’, a spus de asemenea ministrul francez.

Evocând de altfel situaţiile din Siria şi Irak, Le Drian a calificat drept o ‘imensă satisfacţie’ înfrângerea anunţată a organizaţiei jihadiste Statul Islamic în aceste două ţări.

Aceasta ‘creează noi provocări, în special căutarea de soluţii durabile şi conforme aspiraţiilor populaţiilor în toată diversitatea lor’, a subliniat oficialul francez.

‘Suntem pe cale să câştigăm războiul, trebuie să fim pregătiţi să nu pierdem pacea’, a concluzionat Le Drian care a efectuat o vizită de 24 de ore în Arabia Saudită în centrul căreia s-a aflat situaţia după demisia premierului libanez Saad Hariri.

Citeşte şi: Un lider comunist chinez îşi acuză colegii de rang înalt de practicarea VRĂJITORIEI

Demisia a survenit într-o perioadă de tensionare a relaţiilor între puterile regionale Arabia Saudită şi Iran, care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Libanul a fost scena unui război civil între anii 1975 şi 1990 şi a fost de asemenea implicat într-un conflict cu vecinul său de la sud, Israel, în 2006. 

Tags: Adel al-JubeirArabia sauditafrantaIrakIranJean-Yves Le DrianLibanSaad HaririsiriaStat Islamic (SI)
Categorii: Sinteze