Aflat în vizită în Japonia, Mike Pompeo lansează un atac dur împotriva Chinei

Publicat:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat dur marţi China în timpul unei zile de discuţii în patru la Tokyo cu omologii săi japonez, australian şi indian, o reuniune care urmăreşte să transmită simbolic un front unit în faţa gigantului asiatic, relatează AFP, potrivit agerpres.

Marţi dimineaţă, Pompeo şi ministrul australian de externe Marise Payne şi-au exprimat “îngrijorările comune privind activitatea disimulată” a Chinei în regiunea indo-pacifică, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.


Citeşte şi: Manifestanţii din Kîrgîzstan au pătruns în sediul puterii şi l-au eliberat pe fostul preşedinte – VIDEO

Vizita lui Pompeo în Japonia a fost menţinută în ciuda pandemiei de coronavirus şi a contaminării preşedintelui Donald Trump şi a unora dintre consilierii săi de la Casa Albă.

Din cauza acestei situaţii, Pompeo a renunţat totuşi în ultimul moment la două opriri suplimentare, în Coreea de Sud şi Mongolia.

Însă reuniunea de la Tokyo a ‘Quad’, grup strategic informal din care fac parte SUA, Australia, India şi Japonia, a rămas pe agenda sa.

Vizita în Japonia este de asemenea prima a unui înalt oficial american de la numirea la mijlocul lunii septembrie a noului premier japonez Yoshihide Suga, cu care Pompeo are programată o întâlnire pentru marţi.

“În prima sa declaraţie după preluarea funcţiei, Suga a descris regiunea liberă şi deschisă Indo-Pacific drept ‘soclul păcii şi stabilităţii regionale’. Sunt în totalitate de acord”, a declarat marţi Pompeo.

“Aş adăuga doar că baza acestui soclu sunt relaţia americano-japoneză şi securitatea şi prosperitatea pe care ea le-a adus popoarelor noastre”, a adăugat el înaintea unei întrevederi cu şeful diplomaţiei japoneze, Toshimitsu Motegi.

Citeşte şi: Trump: ‘Ieşiţi din case, dar rămâneţi prudenţi!’ – VIDEO

Constituirea ‘Quad’, format în 2019 la New York, a fost puternic încurajată de fostul premier japonez Shinzo Abe, al cărui consilier fidel a fost Yoshihide Suga.

Însă aria de acoperire a acestui grup pare pentru moment în principal simbolică.

Înainte de plecarea sa spre Tokyo, Pompeo a spus că se aşteaptă “la câteva anunţuri importante” la capătul acestor discuţii în format de patru, însă a precizat că ele se vor face doar după întoarcerea miniştrilor în ţările lor, după consultări cu liderii lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a...

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius Ne așteaptă temperaturi de foc săptămâna viitoare. Meteorologii anunță valori termice de până...

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.