X

Aflat într-o vizită de patru zile în Lituania, Netanyahu le-a adus un omagiu victimelor Holocaustului

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, le-a adus vineri un omagiu victimelor Holocaustului, precum şi lituanienilor care au salvat evrei, el aflându-se într-o vizită istorică în Lituania, patria strămoşilor săi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un discurs emoţionant, rostit la Memorialul Paneriai, de la periferia oraşului Vilnius, Netanyahu a evocat de asemenea agresiunea antisemită suferită de către bunicul său în urmă cu peste 100 de ani.

Citește și : Rusia a prezentat propuneri Turciei privind situația din nord-vestul Siriei

”Vreau să-i spun bunicului meu acum: Saba, m-am întors în această pădure a morţii (unde 100.000 de persoane, inclusiv 70.000 de evrei, au fost ucise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nota red. AFP) ca prim-ministru al Israelului”, a declarat Netanyahu, primul şef de guvern israelian care se deplasează în Lituania.

”Nu vom mai fi niciodată fără apărare. Avem un stat, avem o armată şi suntem capabili să ne apărăm noi înşine”, a adăugat el.

Strămoşii lui Netanyahu au părăsit Lituania înainte de Holocaust. Cei care au rămas au avut un destin tragic: peste 90 % din cei peste 200.000 de evrei lituanieni au pierit în timpul ocupaţiei germane din perioada 1941-1944, menţionează AFP.

Netanyahu i-a decernat de asemenea postum unei familii lituaniene titlul ”Drept în popoare” pentru că i-a salvat de nazişti pe vecinii lor evrei ascunzându-i în hambar şi în tuneluri sub grădină.

Lituania s-a aflat mult timp sub tirul criticilor pentru că a întârziat să abordeze problema privind rolul colaboratorilor lituanieni ai naziştilor în exterminarea vecinilor lor evrei.

Citește și : Italia intră în conflict cu Uniunea Europeană din cauza migranților

Premierul lituanian, Saulius Skvernelis, a subliniat vineri că ”faptele istorice nu vor fi niciodată ascunse, indiferent de durere”. ”Cred că am învăţat din lecţiile istoriei”, a declarat el în cursul ceremoniei.

Netanyahu se află într-o vizită de patru zile în Lituania, ce are drept scop întărirea relaţiilor bilaterale şi obţinerea de sprijin pentru interesele Israelului în Orientul Mijlociu.

Tags: antisemităBenjamin NetanyahuevreiholocaustLituaniaomagiu
Categorii: DiasporaSinteze