X

Aflat în SUA pentru analize, Mahmoud Abbas dă asigurări privind starea sa de sănătate

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, 82 de ani, a apărut vineri la televizor pentru a da asigurări cu privire la starea sa de sănătate, după examene medicale la care a fost supus într-un spital din SUA, pe care le-a prezentat drept ‘pozitive’, informează AFP, potrivit agerpres.

Abbas a dezminţit astfel informaţiile potrivit cărora el ar fi fost transportat de urgenţă la spital în timpul unei vizite pe care a întreprins-o în SUA, unde a susţinut marţi un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU, pentru a cere ‘un mecanism internaţional’ pentru pace în Orientul Mijlociu (OM).

Citeşte şi: Atac armat în Tokyo. Doi bărbaţi au tras cu arme de foc în ambasada nord-coreeană

Abbas, care se află în continuare în SUA, a afirmat la televiziunea palestiniană că a profitat de ‘ocazia adecvată pentru a fi supus unor teste medicale, ceea ce a şi fost făcut’. ‘Mulţumesc lui Dumnezeu, toate rezultatele sunt pozitive şi încurajante’, a spus el.

Starea de sănătate a lui Mahmoud Abbas, mare fumător, face adesea obiectul unor zvonuri. El nu a desemnat niciun succesor.

Mahmoud Abbas se află în SUA pentru a încheia contracte, în condiţiile în care decizia din 8 decembrie a preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a provocat tensiuni aprinse cu palestinienii.

Palestinienii consideră Ierusalimul de Est cucerit şi anexat de Israel drept capitală a viitorului stat la care aspiră ei. Potrivit lor, anunţul lui Trump a descalificat Washingtonul ca mediator imparţial în viitoarele negocieri cu Israelul.

Citeşte şi: Presa internaţională scrie despre anunţul lui Toader cu privire la lansarea `procedurii de revocare` a procurorului-șef al DNA

Trump a anunţat că va prezenta un plan de pace pentru a soluţiona conflictul israeliano-palestinian în lunile ce urmează, în condiţiile în care procesul de pace se află într-un punct mort din 2014.

Mahmoud Abbas asigură preşedinţia Autorităţii palestiniene după victoria sa în alegeri, în 2005. El şi-a păstrat această funcţie chiar dacă mandatul său prezidenţial a expirat în 2009, argumentând că disensiunile între Fatah, partidul său, şi islamiştii din Hamas, la putere în Fâşia Gaza, fac imposibilă organizarea unui nou scrutin.

Tags: Donald TrumpisraelMahmoud AbbasONUPalestinaSUA
Categorii: Sinteze