Africa de Sud a oferit sprijin militar Rusiei, acuză ambasadorul SUA la Pretoria

Publicat:

Ambasadorul american în Africa de Sud a acuzat joi această ţară că a oferit sprijin militar Rusiei, în pofida neutralităţii declarate de guvernul de la Pretoria în războiul declanşat de Moscova în Ucraina, transmite France Presse, potrivit agerpres

Potrivit ambasadorului Reuben Brigety, care s-a exprimat în cadrul unei întâlniri cu presa locală, Statele Unite sunt convinse că “arme şi muniţii au fost încărcate” la bordul unui cargou ancorat la începutul lunii decembrie într-un port din apropiere de Cape Town şi care apoi a pornit către Rusia.


Citește și : Număr record de 71,1 milioane de persoane deplasate pe plan intern în 2022 (raport)

“Înarmarea ruşilor este extrem de gravă şi noi nu credem că această chestiune a fost soluţionată. Am dori ca Africa de Sud să înceapă să practice politica sa de nealiniere”, a indicat ambasadorul american.

Declaraţiile sale au fost comunicate agenţiei France Presse de către o sursă prezentă la acea întâlnire cu presa. Contactată de această agenţie, ambasada SUA la Pretoria a refuzat să confirme sau să infirme declaraţiile ambasadorului.

Acesta din urmă, întrebat de presa locală şi despre fiabilitatea informaţiilor obţinute de serviciile secrete americane despre încărcarea acelei nave cu arme şi muniţii destinate Rusiei, a răspuns că aceste informaţii sunt de încredere.

Acostarea respectivei nave în cea mai mare bază navală a Africii de Sud, la Simon’s Town, a stârnit controverse în această ţară înainte de Crăciun. Principalul partid de opoziţie, Alianţa Democratică (DA), a cerut atunci guvernului să explice de ce un cargou rusesc vizat de sancţiunile occidentale a primit permisiunea de a acosta acolo, în special de ce i s-a permis să acosteze într-un port militar în locul unui port civil, şi “de ce există atât de multă secretomanie” în jurul acestui vapor.

Africa de Sud a adoptat o poziţie neutră de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Guvernul de la Pretoria a refuzat să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova, iar în februarie Africa de Sud a efectuat exerciţii navale comune cu Rusia şi China în apropierea coastei sud-africane a Oceanului Indian, stârnind reacţii critice la Washington.

În timpul unei vizite efectuate la Pretoria în ianuarie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a manifestat de asemenea iritarea în legătură cu relaţiile dintre Africa de Sud şi Rusia.

Citește și : Peskov: Operaţiunea Rusiei în Ucraina este foarte dificilă

Tot în ianuarie şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov a efectuat o vizită oficială la Pretoria. Omoloaga sa sud-africană, Naledi Pandor, a declarat atunci, referindu-se la manevrele navale ce urmau să aibă loc, că “toate ţările desfăşoară exerciţii militare cu prietenii lor”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.