X

Africa de Sud anunţă când va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer

O a treia doză de vaccin anti-COVID-19 produs de laboratorul american Pfizer va fi administrată din luna ianuarie în Africa de Sud, ţara care a detectat varianta Omicron, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii, potrivit AFP şi agerpres.

“Primele persoane care vor avea dreptul la doza de rapel vor fi cele de peste 60 de ani”, a declarat dr. Nicolas Crisp, director general în cadrul ministerului amintit, la o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Cum colonizează China Commonwealth-ul – Black News

Oamenii de ştiinţă sunt în curs de a determina gradul de eficacitate al vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva noii variante descoperite luna trecută şi care prezintă un număr neobişnuit de mutaţii.

Un studiu sud-african al Institutului african de cercetare asupra sănătăţii (AHRI), care nu a fost încă aprobat de către comunitatea ştiinţifică şi se bazează pe un eşantion restrâns de 12 pacienţi, a indicat recent că varianta Omicron se poate sustrage parţial protecţiei oferite de cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer Inc.

“Nu există niciun motiv să credem că vaccinarea nu protejează împotriva formei severe a bolii cauzate de această variantă”, a nuanţat la conferinţa de presă autorul studiului, virusologul Alex Sigal.

Africa de Sud, care a cunoscut o creştere exponenţială a contaminărilor de la apariţia variantei Omicron, este oficial ţara africană cea mai afectată de virus, cu peste trei milioane de cazuri şi peste 90.000 de decese.

Noua variantă, care prezintă încă numeroase necunoscute, dar care, potrivit primelor descoperiri ale oamenilor de ştiinţă, este mai contagioasă, este în prezent dominantă în Africa de Sud.

Dintre mostrele secvenţiate în noiembrie, “până la 70% din cazuri au fost cauzate de noua variantă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Joe Phaahla.

În urmă faţă de restul lumii în ceea ce priveşte imunizarea populaţiei sale de 59 de milioane de locuitori, Africa de Sud a vaccinat până acum 43% dintre adulţii eligibili, însă rata de vaccinare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani rămâne scăzută, sub 30%.

Boosterul de la Pfizer a fost aprobat săptămâna aceasta de către Agenţia sud-africană a medicamentului (Sahpra) pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, aflate la peste şase luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski îi mulţumeşte lui Biden pentru ‘sprijinul ferm’ acordat Ucrainei – Black News

Până în prezent, varianta i-a afectat în special pe cei mai tineri, cu un vârf al internărilor mai ales în rândul celor cu vârsta de sub cinci ani. “Situaţia s-a schimbat acum, un număr mai mare de adulţi fiind infectaţi”, a precizat Phaahla.

În acest stadiu, pacienţii par să prezinte simptome uşoare. Perioada medie de spitalizare este relativ scurtă, între 2 şi 3 zile, au remarcat autorităţile sanitare, iar cei mai mulţi pacienţi nu au nevoie de asistenţă respiratorie.

Tags: Agenţia sud-africană a medicamentului (Sahpra)covid-19Institutul african de cercetare asupra sănătăţii (AHRI)Joe PhaahlaNicolas CrispOmicronPfizervaccin
Categorii: Știrile zilei